Akkışla'da Yaprak Bitine Karşı Parazitoit Üretimi Başladı

Kayseri’nin Akkışla ilçesinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organik tarımın başlaması ile beraber yaprak bitlerine karşı, parazitoit (uğur böceği) üretimine başlandı.

Akkışla'da Yaprak Bitine Karşı Parazitoit Üretimi Başladı
Kayseri’nin Akkışla ilçesinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün teşvikleri ile organik tarım başlatıldı. Bu kapsamda, sık sık ilçeyi ziyaret eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, çiftçiler ile sohbet ederek sıkıntılarını dinliyor.

Organik tarım ile beraber Akkışlalı çiftçilere yeni bir istihdam kapısı açılırken, organik tarıma zarar veren haşerelerle mücadeleye de başlanıldı. Bu kapsamda, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yetiştirilen sebzelerin yapraklarına bulunan ve yaprakların öz suyunu emerek sebzeye zarar veren yaprak bitlerine karşı mücadele başlatıldı. Yürütülen çalışma ile yaprak bitlerinin bitirilmesi için parazitoitler üretiliyor.

Çalışma hakkında bilgilerveren İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tokdemir, "Ankara Üniversitesi’nde bu çalışmaları yapıyorduk. Bu bölgeye müdür olarak atandığım zaman bölgede çok fazla yaprak böceği olduğunu fark ettik. Bundan da sürekli şikayet alıyorduk. Bunun için ne yapabiliriz diye düşündük. İlçemizde organik tarımda yapıyoruz ve ilaç kullanamıyoruz. Bu yüzden parazitoitleri üretme fikri geliştirdik ve onlarla mücadele yaptık. Bunun için Ankara Üniversitesi ile beraber bir çalışma geliştirdik ve ilk aşamada 200 adet parazitoit üretip doğaya saldık. Ürettiğimiz parazitoit 10 dönümlük bir parsel için yeterli ama biz bunu ilçe için gelecek yıl hocalarımızla beraber 1 milyon üretimini yapacağız. Bu şekilde doğaya salarak yaprak bitleri ile doğal olarak mücadele etmiş olacağız" dedi.

Tokdemir ayrıca, "Yaprak bitleri solungaçları ile yaprağın içerisine girip öz suyunu emmesinden dolayı ürünü erken solduruyor ve yaprak bir süre sonra ölüyor. Bu yüzden ürün alamıyorsunuz. Bizim bölgemizde de yıllarca ilaçlama yapıldığı için uğur böcekleri öldürdük, kalmadı" diye konuştu.

Kaynak: İHA