Nezir Tekçi Davası Sanıklarına Beraat

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolduğu öne sürülen Nezir Tekçi davasında yargılanan iki sanığa beraat kararı verildi.

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmada, emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan’ın yargılamasına devam edildi. Duruşmada Yarbay Kemal Alkan ve sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmada konuşan sanık avukatları, sanıkların beraatini talep etti. Sanık avukatlarından Namık Öztürk, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini ifade etti.

Olay sürecinden bu yana 400’e yakın tanığın dinlendiğine dikkat çeken Öztürk, “400’e yakın tanıktan 114’ü olay yerinde olay tarihinde bulunduklarını, ama böyle bir olaya şahit olmadıklarını, olsaydı duyacaklarını belirtmiştir. Hadi Akdoğan’ın beyanları da önemlidir. Veda Karaaslan olayı Facebook’tan duyduğunu söylüyor. Davanın internete düşmesinden dolayı pek çok ayrıntının internetten öğrenildiğini ileri sürdük. Üzeyir Yantur, tanık olarak dinlenmiş, ifadesinde belirtilen hususlar Halit Tekçi tarafından doğrulanmamıştır. Bir kısım tanıklar 1995-1996 yıllarında ifade vermişler, ancak 2008 yılından sonra beyanlarını değiştirmişlerdir. Nazım Fırat, 16 sayfalık ifade vermiş, bütün örgüt yaşantısını anlatmış. Operasyonda Nezir Tekçi’nin yaralandığını daha sonra öldüğünü söylüyor. Nezir’in akıbetine ilişkin somut delil budur. Müvekkilim 4 yıldır gelip gidiyor, beraatini talep ediyoruz” dedi.

Sanık Ali Osman Akın’ın avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi.

Mahkemede konuşan sanık Kemal Alkan ise, “Ben böyle bir suçlama ile karşılaştığım için üzgünüm. 4 yıllık yargılama dönemi beni maddi ve manevi olarak yıprattı. 4 yıldır karşı tarafından tehdit ve hakaretlerine maruz kaldım. Arkalarından cevap vermedim. İlk duruşmada da söylediğim gibi suçsuzum. Böyle bir şey yapmadım, yaşamadım” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, mağdur tarafından güvenlik sorunu nedeniyle ulaşamadıkları hususundaki mazeret dilekçesine; Ankara’dan Eskişehir’e güvenlik konusunda ulaşımda problem yaşanmadığı, mahkeme salonu, koridoru ve adliye çevresinde gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı gerekçesi ile reddine karar verdi. Savunmaların ardından heyet, sanıklar Kemal Alkan ve Ali Osman Akın’ın üzerine atılı suç sabit görülmediğinden beraatlerine, sanıkların yurt dışı çıkış yasaklarının hükümle beraber kaldırılmasına karar verdi.
Kaynak: İHA