BM Acil Durumlar Koordinatörü O'brien, Lübnan'da

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriyeli sığınmacılar krizi ve krizin Lübnan'a yönelik güvenlik sorununa karşı BM ile Lübnan hükümeti arasındaki ortaklığın güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Lübnan Başbakanı Temmam Selam ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yapan O'Brien, "Suriyeli sığınmacılar krizi ve krizin ülkeye yönelik güvenlik sorununa karşı BM ile Lübnan hükümeti arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi zorunludur" dedi.

Başbakan Selam ile görüşmesinin dostane ve yapıcı geçtiğini aktaran O'Brien, buluşmada özellikle insani yönü başta olmak üzere Lübnan hükümeti ile BM arasındaki ortaklığın türü ve derinliğini ele aldıklarını kaydetti.

O'Brien, şöyle konuştu:

"Biz tüm dünyada pek çok sorunlarla karşı karşıya geliyoruz. Önümüzde de Lübnan'ın güvenlik durumunu iyileştirmek için fırsatlar var. Başbakan aracılığıyla Lübnan'daki durumu gördüm ve ziyaretim esnasında durumun Lübnan halkına etkisi ve yansımasını gözlemleyeceğim. Can güvenlikleri için Lübnan'a gelen mültecilere gösterdikleri cömertlik ve misafirperverlikten dolayı Lübnanlılara şükranlarımı ifade ettim."

O'Brien'in Lübnan Başbakanı Selam ile görüşmesinde, BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag ve BM Somali İnsani İşler Koordinatörü Philippe Lazzarini de hazır bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, O'Brien'in bu ziyareti, Suriye'de uzun süreden beri yaşanan şiddet ve çatışmanın korkunç insani etkisini bizzat kendisi görmek için geçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, Suriye'de krizin 5 yıl önce başlamasından beri insani ihtiyaçların 12 kat arttığı, 12,2 milyon kişinin insani yardıma muhtaç duruma düştüğü ve bunlardan 5,6 milyonundan fazlasının çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, O'Brien'ın Beyrut ve Suriye'nin başkenti Şam'da "sivilleri korumak ve hayatlarını kurtarmak amacıyla yardım çalışmasını güçlendirme yollarını" arayacağı, ayrıca Suriye'nin orta kesimindeki Humus ve Lübnan'ın doğusundaki Beka vadisinde göçmen ve sığınmacıların aileleriyle bir araya geleceği ifade edildi.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien'ın bugün ve yarın Suriye'de yetkililerle temaslarda bulunacağı, pazartesi sabahı Şam'da basın açıklamasının ardından Lübnan'a dönerek Beka vadisindeki Suriyeli sığınmacıların kamplarını ziyaret edeceği aktarıldı.

Kaynak: AA