4. Uluslararası Klarnet Festivali

4. Uluslararası Klarnet Festivali, "İstanbul Nefes Alıyor" sloganıyla, 10-20 Eylül tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Taksim'de düzenlenen basın toplantısında konuşan sanat direktörü Serkan Çağrı, 2012'de Edirne'de ilki gerçekleştirilen festivalin önceki yıllarda büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

Çağrı, festivalin her yıl yenilikler, farklı müzik türleri ve farklı renkleri bir arada bulundurmak için değişik yolculuklara, buluşmalara, düşüncelere yer verdiğini ifade etti.

Klarnet Festivali'nin sadece klarnet değil, müzik festivali olarak iyi bir yolda ilerlediğini kaydeden Çağrı, "Biz tüm müzik türlerini içine alan bir festival yapıyoruz ama isminin başrolünde klarnet var. İnsanlar belki, klarnet çalanların, klarnet virtuözlerinin ve klarnetseverlerin burada olduğunu zannediyorlar ama tüm dünyanın değişik müzik türlerinde insanlar, sanatçılar bu festivalde yer alıyor" dedi.

- "Bu benim için bir hayaldi"

Serkan Çağrı, bir enstrüman ismiyle anılan festival yapmanın zor olduğuna da değinerek, şöyle konuştu:

"Dünyanın pek çok yerinde enstrümanların ismiyle anılan festivaller yıllardır yapılıyor. Biz de bunları görüyor, duyuyor ve 'ne kadar güzel çalışmalar' diye anıyorduk. Bizim ülkemizin zengin müziği ile müzisyenlerinin böyle birşey yapması kaçınılmaz bir gerçekti. Bu benim için bir hayaldi başlarda. Ben bir hayal kurdum ve bu hayale inananlar etrafımı sardı. O inançla hep beraber güzel bir iş yaptığımızı zannediyorum şu anda."

Sanatın insanların olmazsa olmazı ve ruhun gereksinimi olduğunu kaydeden sanatçı, "İnsanları birbirine bağlar, birbiriyle ilişkilerini düzenler. Duygularımıza tercüman olur. Sadece eğlence aracı değildir. Çoğu zaman ruh halimizi, insanlarla olan ilişkilerimizi, kendi düşüncelerimizi bize, daha iyi anlamlar yükleyerek anlatır. Sözlerden daha etkili olur" ifadelerini kullandı.

- "Müziğin hiçbir dönemde susmaması gerektiğine inanıyorum"

Çağrı, müziğin her yerde yaşaması ve yaşatılması gerektiğini, insanların ayrılmaz bir parçası olduğunu düşündüklerini dile getirerek, özellikle son günlerde yaşanan olumsuzluklara kayıtsız kalan bir ekip olmadıklarını belirtti.

"Müziğin sesini susturmak, hayatın sesini susturmaktır" diyen başarılı klarnet sanatçısı, şöyle devam etti:

"Hayat, müziksiz ve sessiz, ses olmadan sürdürülebilir birşey değildir. Bugün gök gürülderken çıkardığı ses, doğal bir süreçtir. Doğalın içinde olmazsa olmazıdır. Yağmur yağarken, rüzgar eserken, konuşurken bunlar sestir. Biz nasıl olur da sesi hayatımızdan çıkartmaya çalışırız, her türlü olumsuzluk karşısında. Bunu bir türlü anlayamadım yıllardır. Sesimizi durdurduğumuzda aslında hayatı durdurmuş oluruz. Biz müzik adamları, müzisyenler, kendimizi en iyi müzikle ifade edebiliriz. Müzik, insanların bütün duygularını anlatan bir araçsa, müziğin hiçbir dönemde susmaması gerektiğine inanıyorum."

- "Etkinlikleri sokaklarda, meydanlarda, metrolarda daha yaygın hale getirdik"

Festivali sadece salonlardaki konserlerle sınırlı tutmayacaklarını belirten Çağrı, sokak etkinliklerini bu yıl arttırdıklarını kaydederek, "Biz her defasında, şehre nefes verdiğimizi söylüyoruz. İnsanlara nefes aldırtabildiğimizi düşündüğümüz bir iş yapıyoruz. Bu nedenle etkinlikleri sokaklarda, meydanlarda, metrolarda daha yaygın hale getirdik. Neredeyse, şehrin tüm noktalarında 12 gün boyunca festival esiyor olacak. Vapurda ya da metroda giderken birden müzik duyuyor olacaksınız. Bu etkinliklerin hepsi toplandığında geniş kapsamlı bir klarnet festivali yapıldığını gösteriyor" diye konuştu.

Festivalde Barış Manço anısına yapılacak "Ustaya Saygı" gecesine ilişkin konuşan Batıkan Manço da heyecanla 17 Eylül'ü beklediğini belirterek, "Bütün festival aslında heyecan dolu. İçinde çok kıymetli isimler var ama babamla ilgili olunca ben daha farklı heyecanlanıyorum. Onu ifade etmesi zor. Babamın 70'li yıllardaki albümlerinde zaten klarneti duyabilirsiniz" dedi.

Gecede, Manço'nun unutulmayan şarkılarını Cansu, Doğukan Manço, Fettah Can, Gökhan Tepe, Hakan Aysev, Keremcem, Mine Mucur, Öykü Gürman, Yavuz Bingöl ve Zara, klarnet sanatçısı Serkan Çağrı eşliğinde yorumlayacak.

Festival, Doğuş Grubu'nun ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık, Beyoğlu Belediyesi, Türk Hava Yolları, Şehir Hatları, Türk Telekom, Türk Ekonomi Bankası, Manço Production, hepsiburada.com, Akıneri Nefesli Sazlar Laboratuvarı ve Arter'in destekleriyle yapılacak.

- Festival Programı

Birbirinden farklı 18 lokasyonda, 22 etkinliğin düzenleneceği ve 142 sanatçının katılacağı festivalin açılışı, 10 Eylül'de İstiklal Caddesi Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde "İstanbul Nefes Alıyor" resim sergisi ile gerçekleştirilecek.

Sergide Bedri Karayağmurlar, Hasip Pektaş, Orhan Cebrailoğlu, Şaban Tuncer, Ethem Baymak, Erol Yıldır, Celalettin Tandoğu, Erol Deneç, Julia David, Sinan Yasdıman, Teymur Ağalıoğlu ve Mehmet Ali Doğan'ın eserleri yer alacak.

11 Eylül'de İstinye Park AVM Markalar Sokağı'nda "Finger Zinger" konseri, 12 Eylül'de Ortaköy Meydanı'nda "Müsait Bi' Yerde", THY Lounge'de "The Dakota Jim Band", Kadıköy Özgürlük Parkı'nda "Velvele" konserleri, 13 Eylül'de THY Lounge'da "The Dakota Jim Band", Taksim Tarihi Tramvay Sahne'de "OHA Ska Band", Beyoğlu Açıkhava'da Ghassan Abu Haltam Trio, Ivo Papazov & Trakia Band, Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra konserleri gerçekleştirilecek.

14 Eylül'de Taksim Metro durağı, Kadıköy Kabataş tarifeli vapur seferi ve Kabataş ile Kadıköy iskelesinde müzik dinletisi, Taksim Tarihi Tramvay Sahne'de "Finger Zinger", Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'nde "Grup Moka" konserleri, 15 Eylül'de Eminönü ve Kadıköy iskelesi, Kadıköy Eminönü tarifeli vapur seferi ve Marmaray'da müzik dinletisi, Taksim Tarihi Tramvay Sahne'de "Grup Moka", Sultanahmet Meydanı'nda "Ghassan Abu Haltam ve Rouh Trio" konserleri dinleyiciyle buluşacak.

Beyoğlu Gençlik Merkezi'nde 16 Eylül'de "Genç Nefesler Klarnet Yarışması", Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 17 Eylül'de Barış Manço anısına "Ustaya Saygı Konseri", 18 Eylül'de NY Gypsy All Stars, Trilok Gurtu, Tuluğ Tırpan'ın "Dünya Tek Nefes Konseri", 19 Eylül'de ise George Dalaras ve Serkan Çağrı'nın aynı sahneyi paylaşacağı "Sevda Sesleri Konseri" düzenlenecek.

Kaynak: AA