İsrafa Karşı 'Bayat Ekmek Projesi'

Balıkesir İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Bölümünde öğrenim gören kız öğrencilerin geliştirdiği "Bayat Ekmek Projesi", günde 5 milyon ekmeğin çöpe atılacağına değerlendirilerek, helva, gözleme, profiterol, pizza, lahmacun gibi birçok çeşitte gıda ürünü üretilebileceğini ortaya koydu.

Alın teri, paylaşma ve bereketin sembolü sayılan ekmek, her ne kadar "nimet" olarak adlandırılsa da ülkede en fazla israf edilen gıda ürünlerinde ilk sıralarda geliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hayata geçirilen ve 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan sosyal sorumluluk projesi "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile israfın azaltılması hedefleniyor. Bu proje sayesinde günde israf edilen ekmek sayısı 1 milyon civarında azalsa da halen yaklaşık 5 milyon ekmek çöpe gidiyor.

Balıkesir İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Bölümü öğrencisi kızlar, hem TMO'nun çalışmalarına destek olmak hem de daha fazla ekmeğin çöpe atılmasını önlemek amacıyla "Bayat Ekmek Projesi"ni hayata geçirdi.

Okulun 12'nci sınıf öğrencisi Cansu Sinir, projeleri ile bayat ekmeklerin israf edilmek yerine evlerde değerlendirilmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Bunun için arkadaşlarıyla birçok ürün geliştirdiklerini belirten Sinir, "Gözleme, kurabiye, pizza, lahmacun gibi birçok ürün üretilebilir. Bayat ekmekten birçok şey yapılabilir ve çok da zaman almıyor. Nimet diyoruz ama 5-10 dakikada lezzetli bir ürün haline gelecek ekmeği çöpe atıyoruz. En basitiyle peynir ve zeytini üzerine koyup fırına sürsek bile o bayat ekmek değerlendiriliyor" diye konuştu.

Son sınıf öğrencisi Şevval Çelik de birçok projeyi uygulamaya koyduklarını ancak bayat ekmekle ilgili olanın Türk toplumunu özellikle kadınları yakından ilgilendirdiğini anlattı.

Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için bir yıl boyunca çalıştıklarını aktaran Çelik, "Hamur haline getirip değerlendirdik. Ekmeği çöpe atmak yerine daha farklı lezzetler ortaya çıkardık. Köfte, kurabiye, yaş pasta, helva, mozaik pasta, peynir topları, hatta profiterol bile yapılabiliyor. En basitiyle köftenin harcına katılabilir ya da fırında kurutulup çorbanın içine atılabilir. Evdeki malzemelerden üzerine konulup fırında 5 dakikada pizza yapılabilir" ifadesini kullandı.

Ekmeklerin çöpe gitmemesi için değişik lezzetlerin ortaya çıkarılmasında Türk ev hanımlarının becerikli olduğuna inandığını dile getiren Çelik, proje kapsamında geliştirdikleri ürünleri bir kitapta toplamaya hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA