Ereğli Bilim Şenliği

Türkiye'nin milli gözlem uydusu Göktürk-2 ekibinde yer alan Prof. Dr. Rahmi Güçlü, "Dünya üzerinde görüntü alamadığımız, görmediğimiz ülke yok. Görüntü alamadığımız stratejik anlamda bir bölge yok" dedi.

"TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Projesi" kapsamında, Devrim Bulvarı'nda düzenlenen Ereğli Bilim Şenliği'nde konuşan Prof. Dr. Güçlü, Göktürk-2 ile Türkiye'nin uzaydan yeryüzünü kameralarla denetleyen, fotoğraflayan ve görüntüler alabilen bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Rahmi Güçlü, yaklaşık 2 yıl önce Çin'den fırlatılan Göktürk-2'nin ilk milli yer gözlem uydusu olduğunu vurgulayarak, "Uzaydan yeryüzünü kameralarla denetleyen, fotoğraflayan, görüntüler alan, bilgileri ülkemize gönderen ve bu bilgileri kullanan bir milli uydumuz var. Kendi uydusunu yapmış, uzaya göndermiş, fırlatma esnasında da başarılı olmuş bir ülkeyiz ve uydumuz da çalışmaktadır. Uydudan gelen veriler de ülkemizde depolanıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye coğrafyasının tamamına yakınının kayıt altına alındığını belirten Prof. Dr. Güçlü, şunları söyledi:

"Kayıt altına alınan bu bilgiler öncelikli olarak askeri alanda kullanılıyor, diğer devlet kurumlarıyla da paylaşılmayı bekliyor. Yaklaşık 5 yıl içerisinde birçok şeyi yapabilecek duruma geleceğiz. İnsansız hava araçları, helikopterler gibi önemli çalışmalar var. İnsansız hava araçlarında şu an başarılıyız, bunlar silahlı hale getirilmeye çalışılıyor. Dünya üzerinde görüntü alamadığımız, görmediğimiz ülke yok. Görüntü alamadığımız stratejik anlamda bir bölge yok. Niye? Yazılımını biz yaptık, eğer yazılımlarını biz yapmamış olsaydık, yurt dışında yaptırmış olsaydık, bu yazılıma engeller konulurdu. 'Şu ülkeden, bu ülkeden görüntü alamayacaksınız' diye engellenecektik ama yazılımları biz yaptık."

Konuşmanın ardından Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından Prof. Dr. Rahmi Güçlü'ye çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: AA