TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon Ve Test Merkezi Açılışı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Türksat 6A uydusu 2019'da tamamlandığında, Türkiye'nin, kendi haberleşme uydusunu yapabilen dünyadaki 10 ülke arasına gireceğini belirtti.

Bakan Bilgin, Türkiye'nin ilk uydu test tesisi TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye adına bu çok önemli bu projede, bakanlık olarak katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Havacılık ve uzay sektöründe büyük hedeflerin olduğunu dile getiren Bilgin, "Milli bölgesel yolcu uçağımızı, milli haberleşme uydularımızı, gözlem uydularımızı ve uydu fırlatma sistemlerini Savunma Sanayi Müsteşarlığı başta olmak üzere ülkemizdeki üniversiteler, sanayi kuruluşları ve tüm ilgili taraflarla iş birliği içinde kendi mühendislerimizle kendi ülkemizde yapmayı hedefliyoruz. Bu merkez de bunun en önemli adımlarından birisi" dedi.

Bilgin, uzay alanındaki tüm faaliyetleri koordine edecek Türkiye Uzay Ajansı'nın kuruluş çalışmalarında da son aşamaya geldiklerini belirterek, uydu ve uzay teknolojilerinde yetişmiş insan gücü konusundaki eksikliğin tespit edilip, bu konularda insan kaynağı oluşturmaya yönelik çok önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Türksat tarafından fırlatılan uyduların üretimi sırasında mühendislerine, Fransa ve Japonya'da uydu tasarım ve üretim faaliyetlerine katılıp, önemli bilgi ve deneyim kazandıklarını anlatan Bilgin, diğer kurumların da kapasitelerinin de çok ileri seviyeye geldiğini vurguladı.

Bakan Bilgin, ilk milli haberleşe uydusu Türksat 6A'nın yapımının, TÜBİTAK, ASELSAN ve TAI gibi kurumlarla bu test merkezinde gerçekleştirileceğini belirterek, "Bu, 2019'da tamamlandığında Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapabilen dünyadaki 10 ülke arasına girecek" diye konuştu.

- "Yeni Türkiye'ye yakışan bir eser Türkiye'ye kazandırıldı"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bugün bir ilkin gerçekleştiğini, yeni Türkiye'ye yakışan bir eserin ülkeye kazandırıldığını söyledi.

Daha önce Türkiye'nin yaptığı Göktürk-2 uydusunun, uzayın zorlu koşullarına uyum gösterip göstermeyeceğinin test edilmesi için Fransa'ya gönderildiğini hatırlatan Yılmaz, "O zaman böyle bir tesisimiz yoktu, böyle bir yeteneğe de sahip değildik. Bugünden sonra kendi yaptığımız uyduları test için yurtdışına göndermek zorunda kalmayacağız" dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türksat tarafından yatırım maliyeti karşılanan, işletmesi TUSAŞ tarafından yapılacak Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin, milli uzay sanayi için önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Yılmaz, açılışı yapılacak tesiste, fırlatma öncesi Göktürk-1 uydusu testlerinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girecek Göktürk-1'in, Türkiye'nin ilk "metrealtı çözünürlüğe" sahip keşif ve gözetleme uydusu olacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "Ülkemiz bugün, dünden daha çok yeteneğe sahip ve dünden daha güçlüdür" ifadesini kullandı.

Yılmaz, bu eserin Türkiye'ye kazandırılmasında, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, emeği geçenlere teşekkür ederek, tesisin Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

Kaynak: AA