Küresel Piyasalar Fed Tutanaklarının Ardından Verileri Takip Ediyor

Küresel piyasalar dün akşŸam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından yatay bir seyir izlerken, bugün yoğŸun makroekonomik veri takviminin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nisan toplantısına ilişŸkin tutanakların, faiz artışŸına haziranda başŸlanmayacağŸına işŸaret etmesinin ardından pay piyasalarında yatay kapanışŸlar görülürken, dolar endeksi 95,40, 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 2,24 seviyelerinde dengelendi.

Fed'in 28-29 Nisan tarihlerinde düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarına göre üyelerin faiz artışŸ zamanlaması konusunda görüşŸ ayrılıkları yaşŸadığŸı ancak haziran ayında faiz artırımına başŸlanamayacağŸı görüşŸünün ağŸırlık kazandığŸı dikkati çekti. Tutanaklarda, Komite'nin sıkılaşŸtırma kararının, gelecek verilere ve bunların ekonomik görünüm üzerindeki etkilerine bağŸlı kalacağŸı konusunda mutabakat vurgulanırken, "Birkaç üye haziran toplantısına kadar birikecek verilerin, Komite'nin sıkılaşŸtırma için gerekli şŸartların sağŸlandığŸına karar vermesini sağŸlayacağŸını öngörüyor. Birçok FOMC üyesi ise haziran ayına kadar gelecek verilerin, politika faizini artırmaya yönelik şŸartların karşŸılandığŸına dair yeterli bilgi sağŸlamayacağŸını düşŸünüyor" ifadeleri kullanıldı.

Analistler, bugün başŸta imalat sanayi olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğŸini, teknik olarak dün yatay bir seyir izleyen pay piyasalarında pozitif görünümün korunduğŸunu tahmin ediyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi dün 1,11'in altına geriledikten sonra gelen tepki alımları ile 1,1120 seviyelerinde dengelenirken, pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,04 değŸer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 yükseldi.

Yurtiçinde, dün pay piyasalarında özellikle bankacılık sektöründe yoğŸunlaşŸan kar satışŸları ile negatif bir seyir izlendi, döviz kurları ise düşŸüşŸ eğŸilimini sürdürdü. Dün dolar/TL 2,58 seviyelerine gerilerken, BIST 100 endeksi yüzde 0,97 düşŸüşŸle 87.791 puana geriledi. Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinin 86.700 puanın üzerinde kaldığŸı sürece yükselişŸ isteğŸinin devam edebileceğŸini ifade ederek, dolar/TL'de ise ABD'de açıklanacak verilerin yön üzerinde belirleyici olacağŸını kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceğŸi veriler şŸöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı tüketici güven endeksi

10.30 Almanya, mayıs ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi mayıs ayı imalat sanayi PMI

15.30 ABD, şžikago Fed nisan ayı ulusal aktivite endeksi

15.30 ABD, haftalık işŸsizlik başŸvuruları

17.00 ABD, Philadelphia Fed mayıs ayı işŸ dünyası endeksi

17.00 Avro Bölgesi mayıs ayı tüketici güveni

17.00 ABD, nisan ayı ikinci el konut satışŸları

Kaynak: AA