ATO Tarıma Dayalı İhtisas OSB Kuruyor

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, tarım potansiyeli yüksek olan Adana’da katma değeri yüksek tarım ürünlerin üretilmesi, işlenmesi ve yurt içi ve yurt dışı pazarlara taşınması amacıyla, “Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurma çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Adana ilinin mevcut tarım olanaklarından yararlanarak, ilin tarım ürünlerindeki kalitesini, katma değerini ve çeşitliliğini artırmak, yelpazesini genişletmek ve ihracatı daha ileri boyutlara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

ATO Tarıma Dayalı İhtisas OSB Kuruyor
ATO Meclisi, tarım sektöründe daha kaliteli üretimin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönünde karar aldı. Kararın ardından Organize Tarım Bölgesi çalışmalarını yürütmek üzere ATO Meclisi’nde, Halid Milli’nin başkanlığında, Cemal Akın, Mehmet Sami Geçioğlu, Salih Talay, Ayhan Barut, Gürsel Tanrıver ve Hüseyin Doğru’dan oluşan Tarım İhtisas Komisyonu üyeleri belirlendi. Organize Tarım Bölgesi’nin çalışmalarının takibi ve yürütülmesi amacıyla da komisyonun danışmanlığına Vedat Kahyalar getirildi.

ATO Başkanı Atila Menevşe Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Adana ekonomisine sağlayacağı katma değerin boyutu ve yer seçiminin daha sağlıklı şekilde yapılabilmesi amacıyla Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu yöndeki görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini ve tüm kurumların projeye destek verdiğini bildiren Atila Menevşe, amaçlarının daha yüksek kalitede üretim yaparak tarım sektörüne yeni bir boyut kazandırmak olduğunu söyledi.



Tarım İhtisas Komisyonu üyelerinin yanı sıra Adana’da faaliyette bulunan sera ve açık tarım işletmecileriyle parsel büyüklükleri, altyapı ve lojistik konularında görüşlerini almak üzere bir toplantı da gerçekleştiren Menevşe, projeyle ilgili şunları söyledi:

Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Projesi’nin amacı, Adana ilinin mevcut tarım olanaklarından yararlanarak, ilin tarım ürünlerindeki kalitesini, katma değerini ve çeşitliliğini artırmak, yelpazesini genişletmek ve ihracata dönüştürmektir. Bu kapsam dahilinde mevcut tarım alanlarının yeniden organizasyonu ile işlenmeyen, değeri düşük tarım alanlarından yüksek verim ve gelir elde ederek, hem tarım sektörünü ve atıl durumdaki tarım işletmelerini tekrar rekabet edebilecek şekilde yurtiçi ve yurtdışındaki pazarlara üretim sağlayacak şekilde geliştirmek, hem de tarım ürünlerine dayalı sanayi sektörünün canlandırılması ve hızlandırılması hedeflenmektedir. Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde düşünülen yüksek teknolojili seralar, işleme, paketleme, depolama, AR-GE tesisleri bir arada bulunacak ve bölgenin tarım potansiyelinin planlı ve etkili bir şekilde değerlendirilmesinin yolu açılacaktır. Proje gerçekleştiğinde; tarıma dayalı sanayi işletmelerinin, birbiri ile uyumlu üretim yapan orta ve büyük ölçekli sera işletmelerinin, üretim, işleme, ambalaj gibi çeşitli aşamalarda sinerji yaratması ile Adana ilindeki tarım işletmelerinin ürün kalitesi ve çeşitliliğiyle dünya ve AB piyasalarıyla rekabet edebilir hale gelmesi hedeflenmektedir. Dünya örneklerinden yola çıkılarak geliştirilen Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, ürünlerin üretiminden pazarlamasına kadar tüm aşamaları birbirleriyle bağlantılı olarak aynı bölge içerisinde örgütlemeyi amaçlamaktadır. İçerisinde üretim, eğitim, örgütlenme, denetim, kontrol, pazarlama ve benzeri faaliyetler düşünülmektedir.”

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçmesiyle birlikte gerek sanayi, gerekse tarımsal üretim konularında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Adana’da; tarım ve sanayi sektöründe yeni bir model oluşturacaklarını da ifade eden Menevşe, “AB sürecinde, tarımsal organizasyon konusunda önder duruma gelmesi, pazarlama kanallarının oluşumunun sağlanması, teknoloji ve AR-GE’nin gelişimine katkı sağlaması, istihdam olanakları yaratması, çevre güvenliğine önem vermesi amaçlandığından Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin ilin ekonomisi yanı sıra ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağı inancındayız” görüşlerini dile getirdi.
Kaynak: İHA