Sınav Stresindeki Öğrencileri Aktivitelerle Motive Ediyorlar

Kocaeli Anadolu Lisesi öğretmenlerince geliştirilen ETKİNKAL Projesi'yle üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sosyal yaşamın içinden kopmadan daha başarılı sonuçlar elde etmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Öğrencilerin sınav odaklı çalışmasının önüne geçilmesi hedeflenen proje kapsamında, üniversiteli adayları gerçekleştirdikleri kültürel gezi, sportif turnuva, yarışma, seminer ve kültür sanat etkinliklerini öğretmenlerine aktararak karşılığında kredi topluyor. Bu krediler yeterli sayıya ulaştığında öğrencilere, sertifika veriliyor.
Proje Koordinatörü Tamer Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlık dönemlerinde tek düze bir hayat yaşadığını, bu nedenle ETKİNKAL Projesi'ni geliştirdiklerini söyledi.

Projeyle öğrencilerin kişisel gelişimlerini de sürdürmeyi amaçladıklarını ifade eden Gök, kısa süre içinde olumlu sonuçlar aldıklarını dile getirdi.
Gök, düzenledikleri etkinlikler sonrasında öğrencilere sertifika verdiklerine işaret ederek "Bazı özel üniversiteler, akademik başarılar dışında bu tip etkinliklerle öğrenci alımına başladı.

Kontenjanlar mevcut, öğrencilerimiz bu kontenjanlara başvuru yaparak üniversitelerce tercih edildi" dedi.

- "Projemiz sayesinde öğrencilerimizin YGS başarısı arttı"
Okullarında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başarısının yüksek olduğunu anlatan Gök, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizin bazen stres kat sayısı yükseliyor, motivasyon ve odaklanma sorunları oluyordu. Bu projeyle öğrenciler, sosyal etkinlere yönelerek sınav stresini yenmeyi başardı. Bu seneki verilerimiz önceki yıllarımızdan daha yüksek, bunda projenin olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz."
Gök, sertifika kazanılması için toplamda 5 kredilik etkinlik düzenlenmesi gerektiğini belirterek, basit, sıradan etkinliklere puan verilmediği için kapsamlı çalışmalar yapıldığını bildirdi.
YGS sürecinde öğrencilerin zaman zaman karamsarlığa kapılabildiğini aktaran Gök, "Bu sonuçlara yansıyordu. Bu yıl YGS'de ilk 20 binde 58 öğrencimiz yer aldı, öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 40'ı bu seviyede puan aldı. Bu başarıda projemizin önemli bir yerinin olduğunu düşünüyoruz. Önceki yıllarda başarımız yine vardı ama bu sene daha da yükseldi" ifadesini kullandı.
Okul Müdürü Sabit Mehmet Limon da projeyle öğrencilerin akademik başarılarının yanında kişisel gelişimlerini de sürdürmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Okulun 10. sınıf öğrencisi Eylül Ötlügen ise projenin kendisi ve arkadaşlarına öz güven sağlamada yardımcı olduğunu, gerçekleştirdikleri projelerle sınav stresinden uzaklaştıklarını söyledi.

Üniversite sınavlarına hazırlandıkları için uzun süreler soru çözdüklerini belirten Ötlügen, projeyle odaklanma probleminin önüne geçildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA