Nişantaşı Sanat Parkı Ahşap Ustalarını Ağırladı

“Ağaç güzeldir” sloganı ile yola çıkan ahşap festivalinin Eskişehir-Odunpazarı’ndan sonraki durağı, İstanbul’da Şişli oldu.

Nişantaşı Sanat Parkı Ahşap Ustalarını Ağırladı
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün katılımıyla Nişantaşı Sanat Parkı’nda düzenlenen etkinlikte ağacın ahşaba dönüşme hikayesi doğaseverlerle paylaşıldı.
Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek, ustalarının elinden ahşap heykeller ve dünyanın farklı ülkelerine özgü ahşap enstrümanlar “Dünya Ahşap Günü” etkinliklerinde İstanbulluların beğenisine sunuldu. Ağaca şekil veren ellerin sahipleri, ahşap heykelleri ile Nişantaşı Sanat Parkı’nı bir açık hava şenliğine dönüştürdü. Brezilya, Çin, Rusya gibi dünyanın farklı ülkelerinden 50 heykeltıraş, tüm gün boyunca Nişantaşı Sanat Parkı’nda ahşap heykeller yaparak eserlerini sergilediler. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden festivale katılan müzisyenler, geleneksel ahşap enstrümanlar eşliğinde katılımcılara etnik müzik ve dans performansları sundular.

İslam kültür mirasının paylaşıldığı toprakların sanatı Arap hat sanatı, çalıştırma kolunun döndürülmesi ile hareket gücü kazanan bir mekaniğe sahip olan Japonca “automata” isimli oyuncak ve heykeller, 500 yıllık Rus oyuncağı “bogorodskoe”, eski Çin’de geliştirilen Changzhou tarakları, ahşap minyatür melek, kelebek figürlerinin yer aldığı yontma el sanatları, “boş zil” anlamına gelen Çin yoyosu “kongzhu”, Slovak kuklası “Marionette”, eski Çin’de kukla gösterilerinde kullanılan Taishun kukla başı oymacılığı, Brezilya’ya özgü gravürler, Nişantaşı Sanat Parkı’nda kurulan ahşap atölyesinde ahşabın sanat ustaları tarafından sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

GELENEKSEL AHŞAP ENSTRÜMANLAR EŞLİĞİNDE DÜNYA MÜZİĞİ ZİYAFETİ
Nişantaşı Sanat Parkı, heykeltıraşların yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden etnik müzik yapan müzisyenlerin müzik ve dans gösterilerine de sahne oldu. Avrupa menşeli hurdy gurdy, Avustralya’ya özgü bir üflemeli çalgı olan didgeridoo, İrlanda’ya özgü uilleann, Ekvator’a özgü pan flüt rondador, Çin müzik tarihinin en eski müzik aletlerinden pipa, Moğollar’ın “at başlı keman” olarak da bilinen morin khuuru, Latin müziğine özgü conga davulu, “çoban borusu” olarak da bilinen İsviçre geleneksel müzik aleti alphorn katılımcılar tarafından tam puan aldı. Etnik müzik eşliğinde eğlenen katılımcılar, ahşap festivalinin keyfini yaşadılar.
Kaynak: İHA