Tarihçi-yazar Azap’tan İki Büyük Eser

Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Ahlatlı Tarihçi-Yazar Eralp Yaşar Azap’ın uzun süredir üzerinde çalışmış olduğu iki kitabı yayınlandı.

Tarihçi-yazar Azap’tan İki Büyük Eser

Eralp Yaşar Azap, yaptığı açıklamada, Aksaray Şeriyye Sicili ve Kapadokya Rumlarının mübadele sürecini konu alan iki büyük eserinin yayınlandığını söyledi.

Kapadokya Rumlarının mübadele sürecinin hem Osmanlıca hem de Karamanlıca (Yunan Harfli Türkçe) belgelerle Mustafa Fırat Gül, Orhan Özdil ve Kaplanis Losidifis ile beraber tekrar kaleme alındığını ifade eden Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı-Tarihçi-Yazar Eralp Yaşar Azap, bu araştırmaların Anadolu Ortodoks Rumlarının geçmişine yeni bir bakış açısı kazandıracağını söyledi.

Kitabın Yunanistan’da Yunanca ve Türkçe olarak basıldığının altını çizen Azap, önümüzdeki günlerde de eserleri ilgili tanıtımın İstanbul’da yapılacağını belirtti.


Tarihçi-Yazar Eralp Yaşar Azap, yıllardır bulunamayan Aksaray Şeriyye Sicili’nin de bulunup araştırmacı arkadaşlarıyla birlikte bilim dünyasına kazandırdıklarını söyledi.

Aksaray Şeriyye Sicili’nin uzun yıllardır bulunamadığını ifade eden Azap, Mustafa Fırat Gül ve Orhan Özdil ile beraber bu kitabı bilim dünyasına kazandırdıklarını ifade etti.

Osmanlı dönemi Aksaray’ının mahkeme kayıtlarını ihtiva eden bu eserin, hukuk tarihi açısından da son derece önemli verileri içerdiği söyleyen Eralp Yaşar Azap, bu eserin bilimsel literatüre ilk defa kendileri tarafından kazandırıldığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA