Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Elibol 'tokat'İçin Projelerini Anlattı
AK Parti’den Tokat Milletvekili aday adayı Nuri Elibol, “İlk yapılması gereken iş; Tokat’ın sorunlarının-ihtiyaçlarının ve bunların öncelik sıralarının doğru tespitidir.
Eğer ihtiyaçları ve önceliklerini doğru tespit edersek zaman ve kaynak israfını önleriz” dedi.
AK Parti’den Tokat Milletvekili aday adayı Nuri Elibol, Tokat için projelerini anlattı. Tokat’ın problemlerinin iyi bir şekilde analizden geçirilmesi gerektiğini belirten Elibol, “İlk yapılması gereken iş; Tokat’ın sorunlarının-ihtiyaçlarının ve bunların öncelik sıralarının doğru tespitidir. Eğer ihtiyaçları ve önceliklerini doğru tespit edersek zaman ve kaynak israfını önleriz. Gelin hep birlikte Üniversite-Belediyelerimiz ve Valiliğimizin ev sahipliğinde gerekirse iki hafta sürebilecek bir konferans yapalım. Burada Tokat ve ilçelerinin sorunlarını-ihtiyaçlarını ve bunların önceliklerini belirleyelim. Daha sonra da bu sorunların çözümünü sağlayacak uzun-orta ve kısa vadeli planlar yapalım. Üç ayda bir toplanıp bu planları gözden geçirip güncelleyelim. Bakın neler değişiyor Tokat’ta” diye konuştu.
“TARIM GÜÇLENDİRİLEREK GÖÇ AZALTILMALI”
Tokat için yapılması gerekenleri ise Elibol şöyle sıraladı:
“Tarım güçlendirilerek göç azaltılmalı. İl sınırlarınız içinden Çekerek Irmağı; Yeşilırmak ve Kelkit Çayı akacak. Ama ekili arazinin ancak yüzde 13’ü sulanabilecek. ‘Su akar Türk bakar’ devri bitti. Akan suyun her gramından Kelkit Vadisi-Kazova-Maşat ve Zile ovaları yararlanmalıdır. Çekerek ırmağı üzerine kurulan Süreyya Bey barajından Zile ve Maşat ovaları sulama için acilen yararlandırılmalıdır. Kelkit Vadisi -Kazova-Zile ve Maşat ovaları gibi çok verimli tarım arazilerine sahip bir ilde neden göç olur? Niçin işsizlik bu kadar yüksek olur? Termal su seracılıkta kullanılmalı. Tokat sınırları içerisinde birçok termal su kaynağı var. Bu kaynaklar değerlendirilip, seracılıkta-enerji üretiminde ve turizmin hizmetinde kullanılabilir. Sebze üretimi 12 aya çıkarılabilir. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftçilik ve Hayvancılıkta Tokat reçberine ve köylüsüne her alanda kılavuzluk etmelidir. Ziraat Fakültesi kapasitesini- sınırlarını zorlayarak Tokat ekili arazisinin her noktasında çiftçiye öncülük etmelidir. Ziraat Fakültesinin öncülüğünde Tokat’ta ve ilçelerinde dış piyasanın ihtiyacı olan sebze ve meyve üretimine öncelik verilmeli. Gıda- sebze-meyve geleceğin en stratejik sektörleridir. İlimizde bu alanda neler yapılabileceğine ilişkin arama-tarama konferansları yapılmalı ve ortaya orta ve uzun vadeli bir strateji çıkarılmalıdır. GOP Üniversitesi bu konuda öncülük etmelidir.”
“TOKAT’IN GELECEĞİ TARIM VE HAYVANCILIKTA”
Tarım arazilerinin betonlaşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Elibol, “Sınırları içerisinden üç ırmak ve onlarca çay akan, çok verimli ovalara sahip olan Tokat’ın geleceği tarım ve hayvancılıkta. Enerjimizi bu alanlara kanalize edelim ve tarım ve hayvancılığı babadan kalma usullerle değil, Ziraat Fakültemizin öncülüğünde modern yöntemlerle ve batı standartlarında yapmanın yolunu bulalım. Bunu becerip pazar da bulabilirsek Tokat’lının iş-aş ve göç derdi kalmaz. Çiftçimiz katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye yönlendirilmelidir. Sebze-meyve ve kuru gıda üretiminde; paketlenmesinde ve raporlanmasında dünya standartlarının yakalanması için kamu- üniversite -STK’lar üretici iş birliği yapmalıdır. Tokat ve ilçelerinde üretilen sebze ve meyvenin öncelikle dış pazara-kalan kısmının iç pazara zamanında ve taze olarak ulaştırılması için ne ihtiyaç varsa karşılanmalıdır. (Nakliye uçakları- Samsun limanına demiryolu ve karayolu ağının iyileştirilmesi). Kentsel planlamada verimli tarım arazilerinin betonlaşmasına asla izin verilmemeli. Güzelim üzüm bağlarının içine villa yapmak gibi komik uygulamalara son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
“SEBZE VE MEYVE HALİ YAPILMALI”
Elibol, sebze ve meyve hali yapılması gerektiğine değinerek, “Uluslararası standartlarda-içerisinde gıda laboratuvarından soğuk hava depolarına-paketleme ve ambalajlama tesislerine kadar her imkanı barındıran sebze ve meyve haline acilen ihtiyaç vardır. Ziraat Odaları ve Ziraat Fakültesinin yönlendirilmesi ve teşviki ile çiftçimizin hangi arazide hangi ürünü yetiştirmesi gerektiği belirlenmeli. İç ve dış piyasaların o yıl ki ihtiyacı önceden tespit edilerek o yıl hangi ürünlerin ekileceği konusunda çiftçimize rehberlik yapılmalıdır. Çiftçimiz Organik sebze ve meyve konusunda bilinçlendirilmeli ve alandaki fırsatlar değerlendirilmelidir. Köylümüzün kendi ürettiği ürünleri pazarlarda ve hallerde satabilmesi için Belediyelerimiz tarafından kendilerine yer tahsis edilmeli, bu yöntem teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.
“TOKAT VE ÇEVRESİNDEKİ İLLERİNDE DAHİL OLDUĞU ULUSLARARASI SEBZE- MEYVE VE GIDA FUARI DÜZENLENMELİDİR”
Üreticilerin teşvikler konusunda bilgilendirilmesinin önemini de ifade eden Elibol, şunları kaydetti:
“Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan hemşehrilerimize; Tarım Bakanlığı’nın mahalli unsurları ile Ziraat Odaları ve Ziraat Fakültemiz Bakanlığın ve AB fonlarının sağladığı teşvikler-desteklemeler konusunda zamanında bilgi verilmeli. Onların bu imkanlardan yararlanması için kendilerine yardım edilmelidir. Tarım arazilerinin sulama yöntemleri ve tarımsal ilaçlama konusunda çiftçimiz bilinçlendirilmelidir. İlimizde imkan olan tüm yerlere sulama göletleri yapılmalıdır. Tokat havzasında üretilen meyve-sebze ve kuru gıdalara pazar bulmalıyız. Bu maksatla Tokat ve çevresindeki illerinde dahil olduğu uluslararası sebze- meyve ve gıda fuarı düzenlenmelidir. Tokat havzasında yetiştirilen sebze-meyve ve gıda ürünlerine pazar bulmak maksadıyla Valilik-Belediye-Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odaları işbirliği ile Rusya-Ukrayna-Bulgaristan-Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkelerindeki sebze-meyve ve gıda toptancıları ilimize davet edilmeli-misafir edilip üreticilerle mal bağlantısı yapılması sağlanmalıdır. Bu çok önemli bir husustur.”
“VALİSİNDEN BAŞKANINA HERKES ÇİFTÇİ İÇİN SEFERBER OLMALI”
“Valisinden başkanına herkes çiftçi için seferber olmalı” diyen Elibol, “ Her yıl özellikle bahardan hemen önce ilimizde üretilen ürünlere pazar bulmak maksadıyla yakın çevremizdeki ülkelerden başlayarak tüm sebze-meyve ve gıda toptancıları ziyaret edilmeli- görüşülmelidir. İlin valisinden Belediye Başkanı’na; Ziraat Odası başkanlarından siyasetçilerine kadar herkes çiftçinin önüne düşecek ve ürettiği malın değerinde satılması için köşe bucak pazar arayacak. Tokat zenginleşirse hepimiz rahat ederiz. Tokat tarım ürünleri, gıda ve hayvancılıkla ilgili ihracat yapmak zorunda. Tokat’ın ihracattan başka çaresi yok. Arazi toplulaştırmalarını hızlandırıp en azından orta ölçekte tarım ürünleri yetiştirecek duruma gelmeliyiz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili sanayi üretimi konusunda Tokat; Konya-Kayseri ve Çorum örneklerini incelemelidir. Hayvancılığın teşviki konusunda Tarım Bakanlığı ve AB fonlarından verilen tüm imkanlardan yararlanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“HAYVANCILIK BORSASI KONUSU İRDELENMELİDİR”
Hayvancılığın güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Elibol, “Hayvancılık Borsası konusu irdelenmelidir. Et kombinası konusu hızlandırılmasıdır. Süt üretiminin artırılmasına yönelik imkanlar geliştirilip yaygınlaştırılmalıdır. Hayvansal gıdalar süt, yoğurt, peynir, salam, sosis, sucuk, pastırma ile ilgili Tokat kendi markalarını oluşturmalı. Bu konuda yatırımcılar teşvik edilmelidir” dedi.
“TOKAT İKLİMİ VE COĞRAFYASI İLE BİR EĞİTİM VE SAĞLIK ÜSSÜ OLMAYA MÜSAİT”
Tokat’ın sağlık üssü olmaya müsait olduğunu söyleyen Elibol, “Tokat iklimi ve coğrafyası ile bir eğitim ve sağlık üssü olmaya müsait. GOP bünyesinde İletişim Fakültesi imkanı araştırılmalı. İlimizin ulaşım ihtiyaçları (Havaalanının büyütülmesi-Zile-Alaca-Sungurlu yolu, Ordu-Niksar-Tokat yolu-Almus-Sivas yolu, Zile-Terziköy yolu) acildir. Merkezi idareden takip edilip, yaptırılmalı. Köylere alt yapı için acilen el atılmalı. İlimizin sulama ihtiyaçları çok acildir. En acil sorunumuzdur sulama ihtiyacı. Ankara buna vakit-para ve enerji ayırmak durumundadır. İlimiz sınırları içinde yapılan-planlanan HES’lere ihtiyaç var. Ancak bunlar yapılırken çiftçinin-köylünün, yöre halkının talepleri-ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. Tokat ve ilçelerinin bazı köyleri emin olun Doğu’nun en ücra köylerinden bile geride. Acilen köylere yol, su, kanalizasyon, sulama suyu ihtiyacı konularında el atmamız lazım” diye konuştu.
“TURİZM POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARILMALI”
AK Parti Tokat Milletvekili aday adayı Elibol, Tokat’ın hem merkezinde hem de ilçelerinde gezilmesi-görülmesi gereken müthiş hazineler olduğunu söyledi.
Tokat’ın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Elibol, bu konudaki önerilerini şöyle sırada:
“Tokat- Zile ve Niksar ilçelerimizde tarihi konaklarımızı restore edip, turizmin hizmetine sunalım. Buralar neden bir Safranbolu neden bir Beypazarı olmasın. Zile-Terzi köyü yolunu en kısa zamanda yaptırarak Amasya’ya gelen turistin Zile-Turhal ve Tokat’a gelmesini sağlayalım. Kaplıca turizmi ile ilgili olarak elimizdeki imkanları hayata geçirelim. Ballıca Mağarası ile ilgili olarak özel bir çalışma yapmalıyız. Konaklama sorunlarını çözelim. En az Amasya kadar turist alabilmeliyiz. Yayla turizmi imkanlarımızı hayata geçirmeliyiz.”
“SPOR MERKEZLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI”
Tokat’ta sosyal hayatı ilgilendiren adımların da atılması gerektiğini ifade eden Nuri Elibol, özellikle gençleri bu konuda rahatlatacak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Elibol, “Tokat ve ilçelerinde uyuşturucu ile mücadele konusunda acil eylem planlarına ihtiyaç vardır. Tokat ve ilçelerinde gençlerin vakit geçirebilecekleri, beceri kazanabilecekleri ve spor yapabilecekleri gençlik merkezleri yaygınlaştırılmalıdır. Tokat merkezde ve ilçelerde hanım kardeşlerimiz ev hapsinden kurtulup gidip spor yapabilecekleri, bireysel bakım-kuaför ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve beceri kazanabilecekleri Hanım Lokalleri yapılmalıdır. Belediyelerimiz-STK’larla işbirliği yaparak gençlerimiz için meslek edindirme kursları açmalıdır. Meslek Liselerimizde inşaat sektörümüzün ara eleman ihtiyacını karşılayacak vinç operatörü; iş makinası operatörü, tesisatçı, elektrikçi, duvar kağıtçı, parkeci, sıvacı-duvarcı-boyacı, kalıpçı-demirci ustası yetiştirecek bölümler açılmalı düzenlemeler yapılmalı” dedi.
Kaynak: İHA
AK Parti’den Tokat Milletvekili aday adayı Nuri Elibol, Tokat için projelerini anlattı. Tokat’ın problemlerinin iyi bir şekilde analizden geçirilmesi gerektiğini belirten Elibol, “İlk yapılması gereken iş; Tokat’ın sorunlarının-ihtiyaçlarının ve bunların öncelik sıralarının doğru tespitidir. Eğer ihtiyaçları ve önceliklerini doğru tespit edersek zaman ve kaynak israfını önleriz. Gelin hep birlikte Üniversite-Belediyelerimiz ve Valiliğimizin ev sahipliğinde gerekirse iki hafta sürebilecek bir konferans yapalım. Burada Tokat ve ilçelerinin sorunlarını-ihtiyaçlarını ve bunların önceliklerini belirleyelim. Daha sonra da bu sorunların çözümünü sağlayacak uzun-orta ve kısa vadeli planlar yapalım. Üç ayda bir toplanıp bu planları gözden geçirip güncelleyelim. Bakın neler değişiyor Tokat’ta” diye konuştu.
“TARIM GÜÇLENDİRİLEREK GÖÇ AZALTILMALI”
Tokat için yapılması gerekenleri ise Elibol şöyle sıraladı:
“Tarım güçlendirilerek göç azaltılmalı. İl sınırlarınız içinden Çekerek Irmağı; Yeşilırmak ve Kelkit Çayı akacak. Ama ekili arazinin ancak yüzde 13’ü sulanabilecek. ‘Su akar Türk bakar’ devri bitti. Akan suyun her gramından Kelkit Vadisi-Kazova-Maşat ve Zile ovaları yararlanmalıdır. Çekerek ırmağı üzerine kurulan Süreyya Bey barajından Zile ve Maşat ovaları sulama için acilen yararlandırılmalıdır. Kelkit Vadisi -Kazova-Zile ve Maşat ovaları gibi çok verimli tarım arazilerine sahip bir ilde neden göç olur? Niçin işsizlik bu kadar yüksek olur? Termal su seracılıkta kullanılmalı. Tokat sınırları içerisinde birçok termal su kaynağı var. Bu kaynaklar değerlendirilip, seracılıkta-enerji üretiminde ve turizmin hizmetinde kullanılabilir. Sebze üretimi 12 aya çıkarılabilir. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftçilik ve Hayvancılıkta Tokat reçberine ve köylüsüne her alanda kılavuzluk etmelidir. Ziraat Fakültesi kapasitesini- sınırlarını zorlayarak Tokat ekili arazisinin her noktasında çiftçiye öncülük etmelidir. Ziraat Fakültesinin öncülüğünde Tokat’ta ve ilçelerinde dış piyasanın ihtiyacı olan sebze ve meyve üretimine öncelik verilmeli. Gıda- sebze-meyve geleceğin en stratejik sektörleridir. İlimizde bu alanda neler yapılabileceğine ilişkin arama-tarama konferansları yapılmalı ve ortaya orta ve uzun vadeli bir strateji çıkarılmalıdır. GOP Üniversitesi bu konuda öncülük etmelidir.”
“TOKAT’IN GELECEĞİ TARIM VE HAYVANCILIKTA”
Tarım arazilerinin betonlaşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Elibol, “Sınırları içerisinden üç ırmak ve onlarca çay akan, çok verimli ovalara sahip olan Tokat’ın geleceği tarım ve hayvancılıkta. Enerjimizi bu alanlara kanalize edelim ve tarım ve hayvancılığı babadan kalma usullerle değil, Ziraat Fakültemizin öncülüğünde modern yöntemlerle ve batı standartlarında yapmanın yolunu bulalım. Bunu becerip pazar da bulabilirsek Tokat’lının iş-aş ve göç derdi kalmaz. Çiftçimiz katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye yönlendirilmelidir. Sebze-meyve ve kuru gıda üretiminde; paketlenmesinde ve raporlanmasında dünya standartlarının yakalanması için kamu- üniversite -STK’lar üretici iş birliği yapmalıdır. Tokat ve ilçelerinde üretilen sebze ve meyvenin öncelikle dış pazara-kalan kısmının iç pazara zamanında ve taze olarak ulaştırılması için ne ihtiyaç varsa karşılanmalıdır. (Nakliye uçakları- Samsun limanına demiryolu ve karayolu ağının iyileştirilmesi). Kentsel planlamada verimli tarım arazilerinin betonlaşmasına asla izin verilmemeli. Güzelim üzüm bağlarının içine villa yapmak gibi komik uygulamalara son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
“SEBZE VE MEYVE HALİ YAPILMALI”
Elibol, sebze ve meyve hali yapılması gerektiğine değinerek, “Uluslararası standartlarda-içerisinde gıda laboratuvarından soğuk hava depolarına-paketleme ve ambalajlama tesislerine kadar her imkanı barındıran sebze ve meyve haline acilen ihtiyaç vardır. Ziraat Odaları ve Ziraat Fakültesinin yönlendirilmesi ve teşviki ile çiftçimizin hangi arazide hangi ürünü yetiştirmesi gerektiği belirlenmeli. İç ve dış piyasaların o yıl ki ihtiyacı önceden tespit edilerek o yıl hangi ürünlerin ekileceği konusunda çiftçimize rehberlik yapılmalıdır. Çiftçimiz Organik sebze ve meyve konusunda bilinçlendirilmeli ve alandaki fırsatlar değerlendirilmelidir. Köylümüzün kendi ürettiği ürünleri pazarlarda ve hallerde satabilmesi için Belediyelerimiz tarafından kendilerine yer tahsis edilmeli, bu yöntem teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.
“TOKAT VE ÇEVRESİNDEKİ İLLERİNDE DAHİL OLDUĞU ULUSLARARASI SEBZE- MEYVE VE GIDA FUARI DÜZENLENMELİDİR”
Üreticilerin teşvikler konusunda bilgilendirilmesinin önemini de ifade eden Elibol, şunları kaydetti:
“Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan hemşehrilerimize; Tarım Bakanlığı’nın mahalli unsurları ile Ziraat Odaları ve Ziraat Fakültemiz Bakanlığın ve AB fonlarının sağladığı teşvikler-desteklemeler konusunda zamanında bilgi verilmeli. Onların bu imkanlardan yararlanması için kendilerine yardım edilmelidir. Tarım arazilerinin sulama yöntemleri ve tarımsal ilaçlama konusunda çiftçimiz bilinçlendirilmelidir. İlimizde imkan olan tüm yerlere sulama göletleri yapılmalıdır. Tokat havzasında üretilen meyve-sebze ve kuru gıdalara pazar bulmalıyız. Bu maksatla Tokat ve çevresindeki illerinde dahil olduğu uluslararası sebze- meyve ve gıda fuarı düzenlenmelidir. Tokat havzasında yetiştirilen sebze-meyve ve gıda ürünlerine pazar bulmak maksadıyla Valilik-Belediye-Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odaları işbirliği ile Rusya-Ukrayna-Bulgaristan-Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkelerindeki sebze-meyve ve gıda toptancıları ilimize davet edilmeli-misafir edilip üreticilerle mal bağlantısı yapılması sağlanmalıdır. Bu çok önemli bir husustur.”
“VALİSİNDEN BAŞKANINA HERKES ÇİFTÇİ İÇİN SEFERBER OLMALI”
“Valisinden başkanına herkes çiftçi için seferber olmalı” diyen Elibol, “ Her yıl özellikle bahardan hemen önce ilimizde üretilen ürünlere pazar bulmak maksadıyla yakın çevremizdeki ülkelerden başlayarak tüm sebze-meyve ve gıda toptancıları ziyaret edilmeli- görüşülmelidir. İlin valisinden Belediye Başkanı’na; Ziraat Odası başkanlarından siyasetçilerine kadar herkes çiftçinin önüne düşecek ve ürettiği malın değerinde satılması için köşe bucak pazar arayacak. Tokat zenginleşirse hepimiz rahat ederiz. Tokat tarım ürünleri, gıda ve hayvancılıkla ilgili ihracat yapmak zorunda. Tokat’ın ihracattan başka çaresi yok. Arazi toplulaştırmalarını hızlandırıp en azından orta ölçekte tarım ürünleri yetiştirecek duruma gelmeliyiz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili sanayi üretimi konusunda Tokat; Konya-Kayseri ve Çorum örneklerini incelemelidir. Hayvancılığın teşviki konusunda Tarım Bakanlığı ve AB fonlarından verilen tüm imkanlardan yararlanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“HAYVANCILIK BORSASI KONUSU İRDELENMELİDİR”
Hayvancılığın güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Elibol, “Hayvancılık Borsası konusu irdelenmelidir. Et kombinası konusu hızlandırılmasıdır. Süt üretiminin artırılmasına yönelik imkanlar geliştirilip yaygınlaştırılmalıdır. Hayvansal gıdalar süt, yoğurt, peynir, salam, sosis, sucuk, pastırma ile ilgili Tokat kendi markalarını oluşturmalı. Bu konuda yatırımcılar teşvik edilmelidir” dedi.
“TOKAT İKLİMİ VE COĞRAFYASI İLE BİR EĞİTİM VE SAĞLIK ÜSSÜ OLMAYA MÜSAİT”
Tokat’ın sağlık üssü olmaya müsait olduğunu söyleyen Elibol, “Tokat iklimi ve coğrafyası ile bir eğitim ve sağlık üssü olmaya müsait. GOP bünyesinde İletişim Fakültesi imkanı araştırılmalı. İlimizin ulaşım ihtiyaçları (Havaalanının büyütülmesi-Zile-Alaca-Sungurlu yolu, Ordu-Niksar-Tokat yolu-Almus-Sivas yolu, Zile-Terziköy yolu) acildir. Merkezi idareden takip edilip, yaptırılmalı. Köylere alt yapı için acilen el atılmalı. İlimizin sulama ihtiyaçları çok acildir. En acil sorunumuzdur sulama ihtiyacı. Ankara buna vakit-para ve enerji ayırmak durumundadır. İlimiz sınırları içinde yapılan-planlanan HES’lere ihtiyaç var. Ancak bunlar yapılırken çiftçinin-köylünün, yöre halkının talepleri-ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. Tokat ve ilçelerinin bazı köyleri emin olun Doğu’nun en ücra köylerinden bile geride. Acilen köylere yol, su, kanalizasyon, sulama suyu ihtiyacı konularında el atmamız lazım” diye konuştu.
“TURİZM POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARILMALI”
AK Parti Tokat Milletvekili aday adayı Elibol, Tokat’ın hem merkezinde hem de ilçelerinde gezilmesi-görülmesi gereken müthiş hazineler olduğunu söyledi.
Tokat’ın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Elibol, bu konudaki önerilerini şöyle sırada:
“Tokat- Zile ve Niksar ilçelerimizde tarihi konaklarımızı restore edip, turizmin hizmetine sunalım. Buralar neden bir Safranbolu neden bir Beypazarı olmasın. Zile-Terzi köyü yolunu en kısa zamanda yaptırarak Amasya’ya gelen turistin Zile-Turhal ve Tokat’a gelmesini sağlayalım. Kaplıca turizmi ile ilgili olarak elimizdeki imkanları hayata geçirelim. Ballıca Mağarası ile ilgili olarak özel bir çalışma yapmalıyız. Konaklama sorunlarını çözelim. En az Amasya kadar turist alabilmeliyiz. Yayla turizmi imkanlarımızı hayata geçirmeliyiz.”
“SPOR MERKEZLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI”
Tokat’ta sosyal hayatı ilgilendiren adımların da atılması gerektiğini ifade eden Nuri Elibol, özellikle gençleri bu konuda rahatlatacak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Elibol, “Tokat ve ilçelerinde uyuşturucu ile mücadele konusunda acil eylem planlarına ihtiyaç vardır. Tokat ve ilçelerinde gençlerin vakit geçirebilecekleri, beceri kazanabilecekleri ve spor yapabilecekleri gençlik merkezleri yaygınlaştırılmalıdır. Tokat merkezde ve ilçelerde hanım kardeşlerimiz ev hapsinden kurtulup gidip spor yapabilecekleri, bireysel bakım-kuaför ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve beceri kazanabilecekleri Hanım Lokalleri yapılmalıdır. Belediyelerimiz-STK’larla işbirliği yaparak gençlerimiz için meslek edindirme kursları açmalıdır. Meslek Liselerimizde inşaat sektörümüzün ara eleman ihtiyacını karşılayacak vinç operatörü; iş makinası operatörü, tesisatçı, elektrikçi, duvar kağıtçı, parkeci, sıvacı-duvarcı-boyacı, kalıpçı-demirci ustası yetiştirecek bölümler açılmalı düzenlemeler yapılmalı” dedi.