Libya'daki Olaylar

Libya'daki Tobruk Hükümeti'ne bağŸlı İnsan Hakları Komitesi, BM İnsan Hakları Konseyi'ne Libya için acil toplanma çağŸrısında bulundu.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, ülkede devam eden çatışŸmalar sebebiyle kaçmak zorunda kalan sivillerin yaşŸadığŸı zorluklara dikkati çekmek, insan hakları ihlallerini görüşŸmek üzere acil toplantı çağŸrısı yapıldı.
Açıklamada, "şžiddetin giderek tırmandığŸı bölgelerde insan haklarına ve özgürlüğŸe yönelik sistematik ihlaller söz konusu. Yerel, bölgesel ve uluslararası ateşŸkes çağŸrısı yapılmasına rağŸmen şŸehir ve köylerde siviller şŸiddet olaylarına maruz kalıyor" denildi.
Uluslararası platformda ciddi ve acil adımlar atılması gerektiğŸi belirtilen açıklamada, "Libya'da terörist grupların tehditleri varlığŸını daha fazla hissettirmeye başŸladı. Sivillere yönelik ihlaller ve suçların arttığŸı da göz önünde bulundurularak, 4 yıldır silahlı grupların hapishanelerinde tutulanların durumları, Cenevre SözleşŸmesi uyarınca yargılanan tutukluların duruşŸmalarının seyri değŸerlendirilmeli" ifadelerine yer verildi.

Libya'da 17 şžubat 2011'de gerçekleşŸen devrimin ardından istikrar sağŸlanamamışŸ, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başŸlattığŸı darbe girişŸimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişŸti.
Olayların ardından bazı milletvekillerinin, "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışŸmalara başŸlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiğŸi ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediğŸi "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiğŸi Hafter'e bağŸlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışŸmalar devam ediyor.
 
Kaynak: AA