Çıldır Gölü İıı. Altın At Kış Şöleninden Renkli Görüntüler
Ardahan Çıldır İlçesinde düzenlenen 3. Altın At Kış Festivali renkli görüntülere sahne oldu.
Buz tutmuş Çıldır Gölü üzerinde düzenlenen festivale Çıldır ve çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Şölende Atlı kızak yarışları, Rahvan at yarışları, Atlı okçuluk yarışı, güreş ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Şölene Vali Ahmet Deniz, Iğdır Valisi Davut Haner, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Belediye Başkanımız Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Ramazan Korkmaz, Vali Yardımcıları Deniz Pişkin, Muharrem Coşgun, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Başkanı ve ARÜ İBEF Dekanı Prof.Dr. Alpaslan Ceylan, Çıldır Kaymakamı Tamer Kılıç, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu, sporcular ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şölende, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Milletvekili Prof.Dr. Orhan Atalay, Belediye Başkanımız Faruk Köksoy, ve Rektör Kormaz, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu birer konuşma yaptılar.
Çıldır Gölü'nün turizm amaçlı önemli bir potansiyel olduğunu ifade eden Ardahan Valisi Sayın Ahmet Deniz; "Ülkemizin bu büyüklükteki gölü bizim için çok önemli bir değerdir. Çıldır Gölü, 124 kilometrekare alana sahip, yaklaşık 50 santim kalınlığında donan ender yerlerden birisidir. Bugün bu etkinliği yapmamızdaki tek neden ve tek amaç bu değeri sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya duyurmaktır, tanıtmaktır. İnşallah bunlarla başarmış olacağız" diye konuştu.
Ardahan AK Parti Milletvekili Prof. Dr Orhan Atalay da, yapılan şölenin Çıldır Gölü'nün tanıtımı ve turizme yakınlaşması açısından önemli olduğunu söyledi.
Atalay; "Şimdi esasında işe şu noktadan bakmakta fayda var. Öyle düşünüyorum ki, Cenab-ı Allah bütün kâinatı, kâinatın içerisinde de Dünya’yı ve dünyanın da her tarafında ayrı bir güzellikte ve özellikte yaratmış çünkü yaratılmışların her birinin Allah’ın ilim ve kudretinin bir boyutunu yansıttığına inanıyoruz. Biz Müslümanlar olarak insan olarak görüyoruz bunu. Önemli olan insanların bu düzeni bu kudreti kudretin tecellisini keşfetmemiz...
Ben geçen Ardahan kongremize de gelirken Gençlik Spor Bakanımıza söyledim. Zamanında altyapısıyla projesiyle planıyla memleketi iyi düşünülebilinseydi faraza yazın ak denizde ege de turist yoğunluğunu biz memleketin 12 ayında her tarafında tutma imkânını elde edebilirdik.
Yani yazın Antalya hangi insan popülasyonunu taşıyorsa hangi imkâna sahip ise, Ardahan da kışın aynı imkânı taşıyabilir. Aynı popülasyonu buraya getirebilir aynı cazibeye sahip olabilir. Çünkü Memleketin doğusu ayrı güzel, batısı ayrı güzel, kışı ayrı güzel, yazı ayrı güzel. Önemli olan bu güzellikleri keşfedip tanıtımını yapmak dünyanın ilgisine sunabilmek bütün mesele o. Bakın şimdi şu ölçekte bir gölün Türkiye de ikincisi yok. Göl boydan boya buz tutmuş ve bu buzun üzerinde sayısız kış sporu etkinliği yapılabilir öyleyse bunu bir ders edinmek lazım, bunu projelendirmek lazım, buna ciddi manada alt yapıyı da katkıda bulunmak lazım, tanıtımını yapmak lazım, bakın şu kadar tertemiz havayı da başka yerde bulmak mümkün değil… inanıyorum bu üçüncüsünü bugün başlatmış olduğumuz bu etkinliğin 13.süne geldiğimizde eğer aynı kararlılıkla aynı irade ile aynı çaba ile ve hatta çabalarımızı arttırarak devam edebilirsek ben 13. Etkinliğin festivalin mevcut kalabalığın onlarca kat fazlasını toplayacağına şahsen inanıyorum.
Bu potansiyelimiz ve imkânımız var. Bunu böyle bir iki aya sığdırmamak lazım altı ay önceden çok ciddi bir hazırlık yaparak özellikle tanıtımına ağırlık vererek mesela burada çok farklı görüntüler çok farklı fotoğraflar çok farklı etkinliklerle biz burayı tanıtabilirsek, inanın Ardahan içinde çok farklı, daha doğrusu Doğu Anadolu bölgesi içinde çok farklı bir etkinlik olacak. Bu konuda esasında alt yapı manasında ciddi hazırlıklarımız devam ediyor, yani ben sık sık söyledim bunu. Ardahan çıkmaz sokağın son evriğidir özellikle Sovyet ihtilalinden sonra, 17 ihtilalinden sonra, sınırlar kapatılınca Osmanlı yıkılınca Kafkasya’nın merkezi olmasına rağmen Kafkasya’nın son durağı olarak kaldık. Hemen arkamızdaki duvarlar çekildi. Burada doğan çocukları bile burada tutamadık ama hamt olsun Sovyetlerin yıkılışından sonra Ardahan Çıldır kendi eski tarihi imkânını yakaladı o potansiyel var. Coğrafyanın ve iklimin potansiyel de avantaj yakaladı. Aktaş hudut kapısı da önümüzdeki bir iki ay içerisinde açılmasıyla birlikte burası Kafkasya’nın merkezi Orta Asya’nın en büyük kapısı olacak. Aktif olarak bu işlevini gerçekleştirmiş olacak. O zaman bu etkinlik dünyanın ilgisini çok kolay çekebilecek ve dünyayı buraya toparlayabilecek. Bu konuda herkese düşen bir iş var başta Ardahanlılar Çıldırlılar olmak üzere… Bakın ben geçen iki hafta önce okullar tatile girdiğinde, benim çocuk baba beni memlekete götür dedi.
Buranın tadını tattığı için burayı da bırakmak istemiyor. Biz kış sporlarını özellikle 15 tatillerde tasarladık Ardahan’ımızı doğu Anadolu’muzu bu manada bu saklı keşfini rahatlıkla kullanabiliriz.
3.Altın At Şölenin çok renkli geçtiğini söyleyen Belediye Başkanımız Sayın Faruk Köksoy konuşmasında; “Ardahan Valiliğimizin Belediyemizin, Ardahan Üniversitesi Rektörlüğünün, Çıldır Kaymakamlığı ve Belediyesinin katkılarıyla yapılan ortak program bugün burada çok renkli geçiyor. İstanbul’dan, Bursa’dan, Samsun’dan hem fotoğraf sanatçıları, hem foto safari turları yapan değerli operatörlerimizin getirdiği misafirler var, işadamlarımız, komşu illerden misafirlerimiz var. Bu güzel şölene Ardahan dan diğer ilçelerimizden, köylerimizden de ciddi katılımlar var.
Çıldır Gölü’müzün çok özelliği var, bu şölenin bu donmuş göl üzerinde yapılmasının çok anlamı var. her yıl en az 4 ay donan göl üzerinde çeşitli faaliyetlerin yapıldığı bir göl 12.000 km kare alana sahip bir tarafında 3.200 metre kare 3.200 rakımlı Kısır Dağı, bir tarafında Akbaba Dağı, Göy Dağı sınır kapısı ve içinde Akçakale Adası var ki, hem tarihi sit, hem arkeolojik sit, hem sulak alan ve çok panoramik manzaralara sahip bir ada. Bu kadar geniş bir havzadaki dağlardaki bitki örtüsüyle tarihi eserlerle bu gelenek çeşitliliğiyle kültür ve folklor çeşitliliğiyle; çıldır, Hanak’ın, Damalın, Posof un, Arpaçay’ın hepsinin de ayrı güzel ve folklorik özellikleri var. Bu gün burada hem rahvan at yarışı var, hem atlı kızak yarışı, atlı ok yarışı var. Hem de geleneksel Kırgız Folklor ve atlı oyunu olan gök örü oyunu yapıldı. Kafkas oyunları, kar üzerinde güreş sergilendi. Buz pateni gösterileri var.
özellikle gözümüzü doyuracak müthiş manzaralara fotoğrafçılarımız imza atacağına inanıyorum ebetteki kışın bu kadar uzun süren bu kadar zengin bir potansiyele sahip bir bölgenin de böyle bir şölenle şenlenmesi Türkiye ve Türkiye dışına tanıtılması bizim için önemliydi bu çerçevede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Artık her ilçemizin festivali var. Ardahan’ımızın kültür ve bal festivali var. Kışın buz üzerindeki şölen var, atlı şölen gösterilerine katılımın bundan sonra daha büyük olacağına inanıyorum, özellikle büyük kentlerdeki Ardahanlıları Ardahanlı gençleri üniversiteli gençleri işadamlarımızı bir nefes alıp değişik bir tat almaya büyük şehrin kasvetinden kurtulmaya özellikle davet ediyorum ve bu katılımın her geçen yıl katlanarak artacağına da inanıyorum” dedi.
Türkiye kendini yeniden keşfediyor. Ovasını, tarihini, kimliğini, kaynaklarını Türkiye de yeni bir yürüyüş hareketi var diyen ARÜ Rektörü Ramazan Korkmaz; Bu potansiyeli çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye Osmanlı dan kalan bütün kültürel mirasın tarihi mirasın bütün etnografik mirasın sahibidir.
Geçen yıl Amerika’da bir çevre bilim toplantısındaydım orada 20 yıl sonra dünyanın en yaşanır yerlerini söylüyorlardı. Ben dedim ki acaba bana jest mi yapıyorlar. Sağıma baktım bir İskoç solda bir alman önümde bir Amerikalı yani dünya da gelecek yirmi yıl sonra yaşanabilir yerlerin içinde Ardahan’ında olduğunu söylediler. O bakımdan Ardahan ı yeniden keşfedip dünyaya tanıtmalıyız. Bunun için yeteri kaynaklarımız var üniversite olarak da Sayın Valim ve Belediye Başkanımız ile birlikte projelerimiz var. İnşallah gelecek 20 yılın en önemli yaşanır yeri Ardahan olacak” dedi.
İlçemizi daha iyi nasıl tanıtabiliriz? Ardahan’ı daha bir üst kademeye nasıl taşıyabiliriz? diyen Çıldır Belediye Başkanı Sayın Yakup Azizoğlu’ da; “ Burada bazı önemli turistik yerler var, Ardahan da ilk başta gelen bu yerlerden biri de çıldır gölü dür. Bu etkinlikler Türkiye’de başka bir yerde de yapılmıyor. Bütün dileğimiz, bütün arzumuz inşallah bunu daha iyi bir şekilde yapmaktır. Ardahan’ımızı da hak ettiği bir yere getirelim amacımız budur. Sayın Belediye Başkanımıza Sayın Rektörümüze emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.