Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener Açıklaması

Makine Mühendisleri Odası(MMO) Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener kış aylarının gelmesiyle beraber sürücülerin araçlarında alması gereken önlemleri anlatarak “Sürücüler kış lastiği için sadece karın yağmasını beklemesinler kamuoyunda bu lastikler sanki kar yağdıktan sonra değişmeliymiş gibi bir algı var. Halbuki artı 7 ile eksi 40 derece arasında konforlu ve güvenli bir sürüş sağlanması adına kullanılması gereken lastikler.” dedi.

4 mevsim lastik kullananların ASTM standartlarına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Fener “Halk arasında 4 mevsim lastik olarak bilinen bir lastik türü var. Vatandaşlarımız bunları taktırdıkları zaman yaz-kış güvenli olacaklarını sanıyorlar. 4 mevsim olarak tabir edilen lastiklerin de bazı özellikleri var kış lastiklerinin ASTM standartlarına uygun olması gerekiyor kış şartlarında performans testlerinin tam olması gerekmektedir. Eğer 4 mevsim olarak aldıkları lastikler ASTM standartlarına uygunsa 4 mevsim lastiklerini de kullanabilirler. Ama bildiğimiz bir gerçek 4 mevsim olarak satılan birçok lastikte ASTM standardının sağlanmadığıdır” ifadesini kullandı.

Fener, kış lastiğinin sadece tahrik tekerleğine takılmasının yanlış bir uygulama olduğunu ifade ederek “Geçmiş senelerden kış lastiği alan vatandaşlarımız bunları tekrar takabilirler fakat lastiğimiz var mantığıyla hareket edilmesin. Çünkü lastikte et kalınlığının diş kalınlığının yeterli seviyede olması gerekiyor. Halk arasında yanlış bir uygulama aracın tahrik tekerleği hangisiyse ona kışlık bir lastik takılıyor harici tekerleklere kış lastiği takılmadan hareket ediliyor. Bu doğru bir davranış değil. Eğer kış lastiği takmayı ve performans almayı hedefliyorsanız tüm lastiklerini aynı özelliklerde lastikler olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mecbur kalmadıkça toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Fener, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Kayseri çok yağış alan bir memleket bu bağlamda don olaylarının da olmasıyla beraber cam silgeçlerinin lastiklerini de kış şartlarına uygun lastiklerle değiştirmelerini öneriyoruz. Yine aynı şekilde araçların cam suları dona karşı bir takım kimyasallarla zenginleştirilmiş cam sularıyla değiştirilmelidir. Araçlarda kış aylarında en çok görülen elektronik sıkıntılardır. Yağışlar öncesinde vatandaşların elektronik sistemlerini ve akülerini kontrol ettirmelerini kimyasal ve su seviyelerini ölçtürmelerini ve kışa uygun hale getirtmelerini öneriyoruz. Antifriz ölçümlerini yaptırmalarını bir servise giderek uzman kişiler tarafından bakımının yaptırılmasını öneriyoruz. LPG sıvı bir yakıttır ve soğuğa karşı duyarlıdır. Bir gün önce aracı stop etmeden önce 1-2 dakika benzinde çalıştırmalarını ve benzinde stop etmelerini öneriyoruz. Ki bu sayede sabahları zamanı iyi değerlendireceklerdir. Havaların soğumasıyla ve kış aylarının gelmesiyle yakıt tüketimi yüzde 10 oranında artmaktadır. Bu da aracın buji ve termostat gibi bir atkım ayarlarının yapılmasını gerektirmektedir. Bu noktada kış öncesinde gerek LPG’li gerek benzinli araçlar için buji ayarlarının yapılmasının termostat ayarlarının kış şartlarına uygun olarak ayarlanmasını faydalı olacağını düşünüyorum. Gerek şehir içi gerek şehirlerarası yolculuklarda toplu taşıma araçlarını kullanmalarını öneririm. Toplu taşıma araçlarında katliam nitelikli kazalar yapmamaları adına gereken önlemleri almalarını öneririm. Bunun için de kontrollerin sıklaşması gerekmektedir gerek polise ekipleri gerek terminal sorumlularının terminal çıkışlarında araçların gerek lastik standartlarına gerekse aracın çeşitli kontrollerinin yapılıp yapılmadığını kontrol ermelerini istiyoruz. Geçmiş yıllarda terminal çıkışlarında benzer denetimler yapılıyordu. Bu standartların oluşması adına biraz yetkililerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ve bu sorumluluğa göre hareket etmelerini öneriyoruz. Bu sayede her kış yaşanan katliam niteliğindeki kazaların da önüne geçileceğini düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın bu kışı kazasız belasız sağlıklı sıhhatli atlatırlar”
Kaynak: İHA