AA Heyeti Güney Kore'de

AA Yönetim Kurulu Üyesi Salih Demirkan ile AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Asya-Pasifik Ajansları Birliği (OANA) programı için bulundukları Güney Kore'de, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği ve Kore Müslüman Federasyonunu ziyaret etti.

Demirkıran, Mutanoğlu, Dış İlişkiler Müdürü Ercan Göçer ve Türkiye Dış Haberler Editörü Ogün Duru'dan oluşan AA heyeti, OANA 39. Yönetim Kurulu toplantısına katılmak üzere gittikleri Seul'de, Büyükelçi Arslan Hakan Okçal ile bir araya geldi.

Mutanoğlu, ziyarette, AA'nın Pasifik bölgesindeki yapılanma çalışmaları hakkında bilgi verdi. AA'nın kuzeydoğu ve güneydoğu Asya ülkelerini içine alan Pasifik Haberleri Yönetmenliği'nin Cakarta'da açılacak büyük bir ofis üzerinden yönetileceğini anlatan Mutanoğlu, OANA toplantısının ardından bugün hareket edecekleri Endonezya'da ve ardından Malezya'da söz konusu amaCa yönelik olarak temaslarda bulunacaklarını ifade etti.

Mutanoğlu, AA'nın Güney Kore haberlerini güçlü biçimde okurlarına aktarmak için bu ülkenin resmi haber ajansı Yonhap ile işbirliğini güçlendirdiğini ve sahadan kendi muhabirleriyle daha etkili haber almak için çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Büyükelçi Okçal da Pasifik bölgesinin dünya ekonomisi ve siyasetinde hızla ön plana çıktığına değinerek, bölge ülkelerindeki habercilik faaliyetleri ile Güney Kore ve Türkiye arasındaki haber trafiğinin önem kazandığını kaydetti. Türkiye ve Kore halkları arasında temeli Kore Savaşı döneminde atılan dostluğun güçlenerek sürdüğünü kaydeden Okçal, AA'nın bölgede güçlenecek varlığının ikili ilişkilere katkı sağlayacağını belirtti.

- "Türk ordusuna teşekkür"

AA heyeti daha sonra Seul Merkez Camisi'ndeki Kore Müslüman Federasyonu merkezini ziyaret etti.

Federasyon Başkanı Çoi Younghil Hamid, AA heyetine Kore'deki Müslüman varlığı hakkında bilgi verdi. Güney Kore'de 130 bin Müslüman yaşadığını söyleyen Çoi, bunların 30 bininin Kore kökenli olduğunu anlattı. Çoi, 15 caminin ve 65 mescidin bulunduğu Güney Kore'de en büyük sorunun İslami eğitim kurumlarının eksikliği olduğuna dikkati çekti.

Seul Merkez Camisi'ne eklenmek üzere İslami eğitim verilen bir okul ile kültür merkezi inşa edilmesini istediklerini kaydeden Çoi, bu yapıların projelendirmesini yaptıkları ve kaynak sorununu aşmaya çalıştıklarını dile getirdi. Çoi, "Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yardım istedik. Ellerinden geleni yapacaklarına eminiz. Türkiye'nin desteği bizim için her şeyden önemli. Nitekim Kore'ye İslam'ı (savaş sırasında) Türk ordusu getirdi. Bu hediyeyi Kore halka siz verdiniz. Kore halkı Türkiye’ye kalben güçlü biçimde bağlıdır" dedi.

- Güney Kore'deki Türkiye algısı

AA heyeti Seul'deki son ziyaretini, "Hankuk Üniversitesi Yabancı Çalışmaları" bölümüne yaptı. Burada Türkçe çalışmaları bölümündeki akademisyen, eğitimci ve öğrencilerle bir araya geldi. Görüşmeye, üniversitenin farklı bölümlerinde eğitim gören bazı Türk öğrenciler da katıldı.

Mutanoğlu burada AA'nın Pasifk bölgesinde devam eden yapılanması hakkında bilgi verdi. AA'nın Güney Kore'de daha güçlü bir haber ağı kurabilmesi noktasında Türkiye'yi tanıyan ve Türkçe'ye hakim insan kaynağını değerlendirmek istediğini dile getiren Mutanoğlu, ajans olarak Türkiye-Güney Kore ilişkilerinin güçlenmesine de katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Türkçe çalışmaları bölümü öğretim üyesi Dr. Dae Sung Kim, Güney Kore'de Türkiye'ye yönelik bir sempati olduğunu ancak yeterince tanınmadığı için zaman zaman yanlış algılar oluştuğuna dikkati çekti. Dae, Türkçe bölümündeki Koreli öğrencilerin Kore halkına Türkiye'nin gerçeklerini anlatan birer elçi rolü gördüklerini, Türk yetkililerin de ülkelerini tanıtım konusunda daha aktif bir rol üstlenmelerini arzu ettiklerini ifade etti.

Kaynak: AA