Dünya liderleri randevu yarışına girdi

Dünya ekonomisinin yüzde 90’ına hakim 19 ülkenin liderleri Türkiye’nin ev sahipliğindeki G20 Zirvesinde buluşacak.

Dünya liderleri randevu yarışına girdi
Türkiye’nin, G20 Dönem Başkanlığında 15-16 Kasım’da düzenlenecek zirvede, dünya ekonomisinin nabzı tutulacak.

Bu kapsamda Antalya’daki hazırlıklar tamamlandı. Zirveye Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya. Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İngiltere, ABD en üst düzey katılımda bulunacak. G20 ülkelerinden sadece Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, ülkesindeki seçim nedeniyle katılamayacak. Kirchner’in yerine Dışişleri Bakanı Hector Timerman ve Ekonomi Bakanı Axel Kicillof zirveye katılacak.

İKİLİ GÖRÜŞME

Zirveye katılan tüm liderler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili görüşme yapma talebinde bulundu. Talebin yoğunluğu nedeniyle özel bir takvim çalışması yapılması gerektiğini belirten kaynaklar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanı sıfatı ile oturumları yöneteceği için ikili görüşmelerin hepsi, geleneksel toplantı formatında olmayabilir. 14’ünde gelebilen konuklarla, zirve öncesi görüşülebilir ya da yemeklerde, oturum aralarındaki boşluklarda kısa ikili görüşmeler olabilir. Öyle görülüyor ki, ikili görüşmelerin çoğu spontane gelişecek” diye konuştu.

TERÖR VE MÜLTECİ

Antalya’daki toplantıda, finansal konuların yanı sıra küresel terör, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, dengeli büyüme hedefleri gibi konular da masaya yatırılacak. G20 Zirvesi’ne büyük önem veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine “terörizm ve mülteciler” konularını görüşüleceği bir toplantı yapılması da kararlaştırıldı. G20 Zirvesi sonrasında bir de bildiri yayınlanacak. Bildiride uluslararası topluma terör ve mülteci sorunlarıyla ilgili ortak çalışma çağrısı yapılması öngörülüyor.

GIDA İSRAFI

Zirve kapsamında, çok sayıda belge de liderler tarafından kabul edilecek. Bu belgeler arasında sonuç bildirisinin dışında, istihdam, ekonomi, enerji güvenliği, gıda israfı ve tarım gibi konuların da yer aldığı birçok bildiri yer alacak. Toplantılarda gıda israfı ve kaybı neticesinde yıllık 1 trilyon doların israf edildiğine dikkat çekilecek ve söz konusu rakamın 2 milyar insana çare olabileceğinin altı çizilecek.

EBRU YAPACAKLAR

Zirveye katılan devlet ya da hükümet başkanlarının eşleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından ağırlanacak. 15 Kasım akşamı liderler terör ve göç konularını konuşurken, Emine Erdoğan da eşlere yemek verecek. Liderlerin eşleri ebru sanatını deneyecek ve minyatürler konusunda bilgi alacak.

Erdoğan B20 Yönetimini kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, B20 İşadamları Yönetimini kabul etti. Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. Toplantıya TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Antalya’daki Regnum Carya Hotel’de yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek zirveye, üye ülkelerden yaklaşık 10 bin “yetkili” iştirak edecek. 3 bin gazeteci de toplantıyı takip edecek. Belek’teki 20 otelin organizasyonda görev alacağı belirtiliyor. Bu otellerde çalışanlar güvenlik soruşturulmasından geçirildi. Öte yandan, güvenlik konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve askeri yetkililer de koordineli şekilde tedbirleri belirledi. Bu çerçevede G20 liderleri, eşleri ve heyetlerinin güvenliği için alınan güvenlik tedbirleri dört bölümde toplandı.

12 BİN POLİS

Birinci bölümde karada alınacak tedbirler belirlendi. Daha önce Jandarma bölgesi olan Belek ve Kundu, zirve için polis bölgesi yapıldı. Zirve sürecince 12 bin güvenlik personeli görev yapacak. Ancak İl jandarma Komutanlığı da olağanüstü bir duruma karşı kentteki takviye güvenlik önlemlerinde görev alacak. Kente gelecek konukların havalimanından organizasyonunun yapılacağı bölgeye geçiş güzergahına, MOBESE ve yüz tanıma sistemleri kuruldu. Zirvenin yapılacağı dönemde otellerde görev alacak personeli güvenlik incelemesinden geçirildi. Bölge bir nevi BBG evi olarak takip edilecek. 89 noktada 362 kamera güvenlik için görev yapacak.

F16’LAR HAZIR

Devlet adamlarının uçaklarının Antalya Havalimanı’na inişi ve kalkışı sırasında “uçuş güvenlik sahası” oluşturulacak. Havada alınacak tedbirlerde de askeri yetkiler önemli rol oynadı. Antalya’da zirve boyunca Türk Hava Kuvvetleri’nin Konya’dan kalkacak Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı E-7T, Antalya semalarında sürekli uçacak. Acil durumlarda müdahale içinse Antalya Askeri Havalimanı’nda havadan- havaya füzelere sahip F-16 uçakları hazır bekleyecek. Ayrıca İngiltere’deki Amerikan üssünden İncirlik’e intikal eden F-15C Eagle savaş uçakları da bu operasyona destek verebilecek. Belek ve çevresindeki hava sahası zirve sırasında uçuşlara da kapatıldı.

BALİSTİK GÜVENLİK

G20 Zirvesi nedeniyle denizden gelebilecek olası bir riske karşı da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik’e bağlı gemiler Antalya açıklarında sürekli devriye görevini yapacak. Bölgede aynı zamanda balistik füzeleri vurabilen füze taşıyan USS Donald Cook gemisi de olacak.

SİBER GÜVENLİK

Fiziki güvenliğin yanı sıra siber güvenlik için de ekstra tedbirler alınacak. Herhangi bir siber saldırıya karşı tüm sistemlerin yedekleri hazır tutulacak. Zirve sırasında kullanılacak telefon-internet hatlarının hızlı ve verimli hizmet vermesi için de gereken tedbirler alınacak.

Dünya liderleri randevu yarışına girdi

GEÇMİŞ ZİRVELERDE CASUSLUK

Türkiye, Avustralya’dan aldığı Dönem Başkanlığını 30 Kasım 2015 tarihinde Çin’e devredecek. Çin’in ardından da Almanya G20 Dönem başkanlığını alacak. G20’nin 2009 Londra Zirvesi’nde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dinlendiği ortaya çıkmıştı. Guardian gazetesi de Avustralya’da kasım ayında düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılan, aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu 31 lider ve uluslararası örgüt başkanının pasaport numaraları ile diğer kişisel bilgilerinin yanlışlıkla üçüncü kişilere gönderildiğini ileri sürmüştü.

Erdoğan Kobyakov’u kabul ettİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov’u kabul etti. Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ndeki basına kapalı görüşme, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi.