TÜRKPA Seçim Gözlemi Heyeti, Meclis'te

Azerbaycan Milletvekili Oruçov başkanlığındaki heyet, AK Parti, CHP ve MHP yetkilileriyle görüştü

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlemi Heyeti, Meclis'te siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Azerbaycan Milletvekili Ayaz Oruçov başkanlığındaki heyet, ilk olarak AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ile görüştü.

Oruçov, Türkiye'nin kısa bir aradan sonra tekrar seçime gitmesine üzüldüklerini belirterek, 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde ülkeyi daha iyi duruma getirebilecek bir hükümetin kurulmasının önemli olduğunu ifade etti.

Seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmesinin önemine değinen Oruçov, Türk halkının doğru kararı vereceğini ve seçimde en iyi sonucu çıkaracağına inandığını kaydetti.

İyimaya da yaptığı konuşmada, uygarlıklarda 50-100 yılı 50-100 gün gibi gördüğünü ifade ederek, "Uygarlıklar da yaşlanır ve belli bir dönüşüm için istirahate çekilir. Uygarlığın zaman haritasında büyük bir Türk uygarlığının titreşimlerini görüyorum" dedi.

Heyet, daha sonra CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile bir araya geldi.

Gök, Türkiye'nin seçime adil olmayan bir ortamda gittiğini belirterek, iktidarın baskı ve giderek artan otoriter yönetimi nedeniyle kimsenin kendini güvende hissetmediğini savundu.

Son günlerde  Anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olarak iktidar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle medyaya yönelik darbe girişimi yaşandığını ifade eden Gök, "Bir kaç ay sonra yeniden seçime gidilmesinin nedeni,  Cumhurbaşkanı Erdoğan istediği içindir. CHP, 7 Haziran seçimlerinde çıkan tablodan sonra bir koalisyon hükümetinin oluşması için canla başla çalıştı. Bütün olumsuz  koşullara rağmen, halkın iradesiyle CHP iktidarını kuracağımızı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Heyet son olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Şefkat Çetin'i ziyaret etti.

Çetin de yaptığı açıklamada, Türkiye'de halkın kendisine daha fazla hizmet edeceği iktidar için 1 Kasım'da sandığa gideceğini vurgulayarak, ülkedeki seçim sisteminin birden fazla göz tarafından denetlediğini ve sağlıklı şekilde işlediğini kaydetti.

Sistemde bir hatanın tespit edilmesi halinde giderilmesinin de mümkün olduğuna işaret eden Çetin, "Heyetinizin seçimleri izlemesi bizi rahatsız etmez" dedi.

Heyet, temaslarına ilişkin 2 Kasım Pazartesi günü Meclis'te basın toplantısı düzenleyecek.
Kaynak: AA