Demirtaş, Dayanışma Yemeğine Katıldı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizimle dalaşmak, bizimle haksız bir şekilde, gayrimeşru, hukuk dışı yollarla mücadeleye girmek hepimize kaybettirir. Biz artık bu ülkenin gerçeğiyiz. Hep böyleydik ama bizim ayağa kalkmamıza izin vermiyorlardı. Şimdi toparlandık" dedi.

HDP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Florya Elite World Hotel'de düzenlenen dayanışma yemeğine katılan Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, Koza İpek Holding ve şirketlerine kayyum atanması kararına değindi.

Hergün siyasi operasyonlar, gözaltılar ve tutuklamalar yapıldığını iddia eden Demirtaş, "İşte bugün olduğu gibi hesabına gelmediği medya kuruluşlarına kayyum atayarak, baskınlar, muhalif olarak gördüğü medya kuruluşlarını tehdit ederek, muhalefetin sesini kısmaya çalışan antidemokratik uygulamalar... 7 Haziran’da başlattıkları baskı, zulüm süreci, 1 Kasım'a kadar devam edecek, görünen o" ifadelerini kullandı.

AK Parti'ye çağrıda bulunan Demirtaş, "İktidar paylaşılır. Koalisyon kurulabilirdi. Şu ya da bu parti fark etmez. Madem 2023 vizyonun var ve buna güveniyorsun, tek başına yapma, beraber yapalım. Bizimle yapmıyorsan diğer partilerle yap" dedi.

Türkiye siyasetinin bir gerçeği olduklarını söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bizim artık siyaseten ölümüz yüzde 13'tür. Bizsiz artık buralarda siyaset yapamazsınız. Öyle meydanı boş bulup devleti kendi malınız, mülkünüz gibi kullandığınız dönemler bitti. Devlet hepimizin, lafa geldiğinde öyle diyor. Hepimizinse beraber yönetelim. Vatan hepimizin, laf lafa geldiğinde söylüyorlar. Tamam ortak vatan, beraber yönetelim. Niye zoruna gidiyor."

- "Ülkemizi tek başına yönetecek bir güç haline geleceğiz"

"Şu anda Türkiye’nin en akıllı siyasetçisi bizimle uzlaşabilen siyasetçisidir. Onlara bunu tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullanan Demirtaş, "Bizimle dalaşmak, bizimle haksız bir şekilde, gayrimeşru, hukuk dışı yollarla mücadeleye girmek hepimize kaybettirir. Biz artık bu ülkenin gerçeğiyiz. Hep böyleydik ama bizim ayağa kalkmamıza izin vermiyorlardı. Şimdi toparlandık. Allah’ıma binlerce kez şükür bir gücüz. Bununla da yetinmiyoruz. Ülkemizi tek başına yönetecek bir güç haline geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, iktidarın Türkiye açısından tehlikeli olduğunu ileri sürerek, "Cenazelerimizi sürükleyip arkasından alkışlıyorlar, Ankara’da evlatlarımızı parçalayıp arkasından yuhalayacaklar. Mezarlıklarımızı bombalayıp gururla 'yerle yeksan ettik' diyecek kadar alçaldılar. Bunlarla bizim paylaşabileceğimiz hiçbir şey yok. Bunların burnunu sürtmekten başka bizim yapabilecek bir şeyimiz yok" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun "PYD'yi vurduk" açıklamasını hatırlatan Demirtaş, "Ey Davutoğlu, her kuşun eti yenmez. Öyle 'PYD’yi iki defa vurdum, yine vururum' geçti o günler. PYD Fırat'ın batısına geçerse vururmuş senin tapulu toprağın mı orası? PYD ister batısına geçer ister doğusuna geçer. Orada Kürt halkı o topraklar da Kürdistan'dır zoruna mı gitti? Senden izin mi alacaklar. Bu kadar Kürt düşmanılar. Kimi vuruyorsun? Nasıl vuruyorsun? Neyine güvenerek vuruyorsun? Hangi hukukuna güvenerek?" ifadelerini kullandı.

"Şu yüzyılda senin yapman gereken en önemli hamle Kürtlerin elini tutmaktır" diyen Demirtaş, "Adam okyanusun ötesinden gelmiş Kürtlerle burada ittifak yapıyor. Öbürü dünyanın öbür ucundan Çin’den gelmiş Kürtlerle iş birliği yapıyor. Bizimki hala 'PYD’yi iki defa vurduk yine vururuz' diyor" değerlendirmesini yaptı.

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"20 milyon Kürt yurttaş var Türkiye’de. Sen hangi birine nasıl düşmanlık yaparsın? Biz diyor ki 'Kürt'e düşman değiliz, oradaki terör örgütleri bizim düşmanımız'. Halkın temsilcisi onlar. IŞİD'e terör örgütü demeye dilleri varmıyor ama PYD'ye on defa terör örgütü diyebiliyor. Senin muhatabın öncelikle Kürt halkıdır. Kürt halkı hangi parti ya da örgütü öncüsü olarak görüyorsa ona saygı duyacaksın. Sen devlet olarak ona saygı duyacaksın."

- "100 yıl önce yapılan bir hatadan dönülüyor"

Kuzey Irak'la ticari ilişkilere de değinen Demirtaş, "(Peşmerge parçası) deniyor, efendim 'müdahale ederiz, uçak kaldırıp ezeriz' diyorlardı. Ne oldu? Gidip nasıl iş anlaşmaları imzalıyorlar? Hem de en çok Ankara Sanayi Odası'na bağlı MHP'li iş adamları, bölgeyle ticaret yapıyor. Para tatlı. Kürtçe ve Kürdistan yazan belgeleri imzalıyorlar. Oradayken bir şey demiyorlar, bu tarafa gelince ben Kürt'ü tanımıyorum, Kürt'ün rengine paçavra diyorlar. Ya böyle üçkağıtçılık olur mu?" değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, PYD'nin Fırat'ın batısına geçeceğini ve bunu Başbakan Davutoğlu'nun göreceğini iddia ederek, "Bu benim verdiğim bir karar değil. 100 yıl önce yapılan bir hatadan dönülüyor. Kürtler şu anda kimsenin toprağını işgal etmiyor, malına mülküne el koymuyor. İşgal edilmiş, malına mülküne el konulmuş bir halk olarak kendine ait olanı geri alıyor. Normal süreç işliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA