Navaz Şerif'in Yaklaşan ABD Ziyareti

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in ABD ziyaretinde herhangi bir nükleer anlaşmanın imzalanmasının gündemde olmadığı bildirildi

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in ABD ziyaretinde herhangi bir nükleer anlaşmanın imzalanmasının gündemde olmadığı bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, Başbakan Şerif'in ABD ziyaretinde bu ülke ile sivil nükleer işbirliğine ilişkin anlaşma yapılacağı yönünde çıkan haberleri yazılı açıklamayla yalanladı.

Açıklamada, Başbakan Şerif'in ABD Başkanı Barack Obama'nın resmi davetlisi olarak 20 Ekim'de ABD'ye gideceği ve temaslarına başlayacağı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"İki ülke arasında herhangi bir anlaşmanın görüşmeleri başlamamıştır. ABD'nin Pakistan'dan buna dair de herhangi bir talebi olmamıştır. Başbakan Navaz Şerif'in herhangi bir ülkeden talebi de olmadığı gibi Pakistan'ın ulusal çıkarlarının korunmasına yönelik politikaların yürütülmesine sıkıca inanmaktadır. ABD ziyareti de bu çerçevede iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ilerletilmesi hedeflenmektedir."

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Stimson adlı düşünce kuruluşlarının ortak çalışması sonucu hazırlanan raporda, Pakistan'ın gelecek 5-10 yıl içerisinde 350 adet ile dünyanın en büyük 3. nükleer silah stoğuna sahip ülkesi haline gelebileceği ifade edilmişti.

Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius ise ekim ayı başında yayımlanan bir makalesinde, ABD ile Pakistan arasında sivil nükleer anlaşmaya ilişkin görüşmeler yapıldığı ve Pakistan'ın askeri nükleer gücünün kısıtlanmasına yönelik müzakereler yürütüldüğü iddiasını ortaya atmıştı.

ABD ziyaretine 20 Ekim günü başlayacak olan Başbakan Navaz Şerif, 22 Ekim'de ABD Başkanı Obama ile Washington'da bir araya gelecek.
Kaynak: AA