KKTC Eski Tarım Bakanı Zorlu Töre 'Asrın Projesi' İle İlgili Konuştu

KKTC eski Tarım Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Zorlu Töre, KKTC Su Teminatı Projesi ile ilgili “74 Mutlu Barış Harekatından sonra anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türküne armağan edeceği en büyük projedir” sözlerini kullandı.

KKTC eski Tarım Bakanı ve UBP Milletvekili Zorlu Töre ‘asrın projesi’ KKTC Su Teminat Projesiyle ilgili olarak, “Ana vatanımızdan gelen bu can suyu bizim canımıza can katacaktır. İyi ki anavatanımız Türkiye vardır. Yaşasın Türkiye diyorum. Türkiye’den gelecek bu suyla her isteyen elini yüzünü yıkayacak, isteyen suyunu içecek, isteyen tarımda bu suyla sulama yapacak. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde yeni bir hayat başlayacak. Tarlalar canlanacak, ovalar canlanacak, hayvanat bahçeleri çoğalacak, tabiat yemyeşil olacak” diye konuştu.

“ANAVATANIN SUYUNA, KORUMASINA DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VARDI”

1974’te Mehmetçikler Kıbrıs’a gelerek KKTC’ye can kattığını vurgulayan Töre, “1960 Kıbrıs Anlaşmalarında da rahmetli Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, onlar da büyük bir hamle yapmışlardı ve Türkiye’nin garantörlüğünü sağlamışlardı Kıbrıs meselesinde. Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs Cumhuriyetinin ortağı olmuştu. Türk askeri de adaya gelmişti, garantiler o gün sağlanmıştı. 1967 yılında da o zaman Demirel Türkiye’de başbakandı. Erenköy, Geçitkale ve Boğaziçi olayları vardı. O zaman da gemiler Kıbrıs sularına kadar gelmişti. Bu da büyük bir olaydı. 1974 Mutlu Barış Harekatı’nda ise rahmetli Bülent Ecevit ve yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamız gerçekleştirdiler. Bu da çok büyük bir hamleydi. Şimdi de asrın projesi gerçekleşiyor ve anavatan Türkiye’den Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su gelecek. Bu çok büyük bir olaydır. Dolayısıyla bu suyu hiç kimse küçümsemesin. Anavatanın suyuna ihtiyacımız vardı, korumasına ihtiyacımız vardı, desteğine ihtiyacımız vardı. Dolayısıyla bundan sonra yolumuz daha aydınlık olacaktır” sözlerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SONSUZ TEŞEKKÜRLER EDERİZ”

“Asrın projesini gerçekleştiren anavatanımız Türkiye’nin şu andaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz teşekkürler ederiz” diyen Töre, “Daha önce hizmeti geçenler de onlar da aramızdan ayrılanlara Allahtan rahmet diliyoruz. Kıbrıs topraklarında şehit düşen bütün Mehmetçiklere mücahitlere onlara da cenabı Allahtan rahmet diliyoruz. Hayatta kalan ve milli davaya hizmet eden bütün mukavemetçilere, mücahitlere ve barış harekatı gazilerine de sonsuz şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“BARIŞ HAREKATINDAN SONRA ANAVATAN TÜRKİYE’NİN KIBRIS TÜRKÜNE ARMAĞAN EDECEĞİ EN BÜYÜK PROJE”

Türkiye’den sağlanan 75 milyon metreküp suyun yarısının içme ve kullanma yarısının da KKTC topraklarını sulamada kullanılacağını belirten Töre, “Anavatan Türkiye denizaltından buraya bu suyu ulaştırmıştır. Yine ana borularla bu su dört koldan farklı yerlere gidecektir. Birisi Beşparmak Dağlarının kuzeyinde bir hat vardır diğer hat Lefkoşa’ya gelecektir. Bir diğer hat ise buradan iskeleye gidecek, İskele’den Karpaz’a gidecek. Diğer hat ise Gazimağosa’ya gidecektir. Yani Türkiye’nin bu büyük desteği ile meydana gelmiştir. Ama su hala daha nasıl dağıtılacak, kim tarafından musluklara verilecek. Bu hala daha tartışma konusu oluyor” dedi ve ekledi: “Ama Türk milleti el ele Kıbrıs Türkü ile anavatan el ele bu yola devam edecektir. Bu su Kıbrıs’a refah ve mutluluk getirecektir, üretimi arttıracaktır. Daha kaliteli su meydana gelecektir. Çekilen yer altı suları yeniden zenginleşecektir. Tuzlanan sularımız yeniden tatlı hale gelecektir. Dolayısıyla 74 Mutlu Barış Harekatından sonra anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türküne armağan edeceği en büyük projedir.
Kaynak: İHA