''doğal Varlıklar ve Çevresel Etki Değerlendirmesi''Konferansı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkan Yardımcısı Berra Besler, ''Doğa kendinden alınanı er ya da geç kendisine geri alacaktır'' dedi.

Besler, kültür merkezinde düzenlenen ''Doğal Varlıklar ve Çevresel Etki Değerlendirmesi'' konferansında yaptığı konuşmada, taş, maden, altın ocakları, hava alanları, köprü ve otel inşaatları nedeniyle doğanın büyük tahribata uğratıldığını söyledi.

Doğayı tahribat eden yatırımlara, hukuka aykırı izinler verildiğini iddia eden Besler, doğanın ve doğal yaşamın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Yatırımların aynı zamanda doğaya, çevreye ve çevre hakkına saygı duyularak yapılmasının önemine işaret eden Besler, "Doğrusu budur. Bizim talebimiz de bu tür yatırımların gerçekleşmesidir. 'Toplum yararına yapılıyor' denilerek doğanın ve çevrenin katledilmesi değildir. İçinde yaşadığı doğaya, yaşamının sürdürmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklara geri dönülmez zarar verenler var. Bunların sebebi insanlardır. Doğa bugün büyük bir krizle karşı karşıyadır. İnsanlığın böyle sorun yaratma gibi becerisi olduğu kadar sorunlara çözüm üretmek gibi becerisi de var'' şeklinde konuştu.

Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak istediklerini belirten Besler, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak istediklerini vurguladı.
İnsanın varoluşunu tehdit eden krizden çıkabilmek için bilimin ve hukukun yolundan sapmadan yürümenin zorunluğuna işaret eden Bekler, "Artık herkes biliyor ki dünyanın ve doğanın sınırları var. Bozulan doğanın dengesi bütün yaşamımızı tehdit ediyor. Doğa kendinden alınanı er ya da geç kendisine geri alacaktır. Bu kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.
Konferansta TBB Üyesi Yakup Şekip Okumuşoğlu, Çevresel Etki Değerlendirmesi yönetmeliği ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Konferansa CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Kırklareli Barosu Başkanı Harun Saygılı ve baro üyesi avukatlar katıldı.

Kaynak: AA