'Ucuz Kurbanlık İçin Bayram Günlerini Bekleyin'

Uzmanlar, kurban fiyatlarındaki artış nedeniyle zor durumda kalan ve bütçesi yeterli olmayan vatandaşların, bayramın ikinci ve üçüncü gününde uygun fiyatlara kurban alabileceğini belirtiyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban pazarlarında hareketlilikler artarken vatandaşları da bayram telaşı sarmış durumda. Her gün pazarları ziyaret eden vatandaşlar, bütçesine en uygun kurbanı bulmak için arayışa giriyor.
Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre, yüzde 15 ila 20 arasında artış göstermesi nedeniyle zora giren vatandaşların imdadına bayramın ikinci ve üçüncü günü kurban kesilebileceği gerçeği yetişiyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık satıcılarının bayramı evinde geçirebilmek adına ellerinde kalan hayvanları uygun fiyata satabileceğini söyledi.

Kalyoncu, fiyatlardaki yükselişin birçok vatandaşı zor durumda bıraktığını belirterek, "Bu seneki kurban fiyatları geçen seneye nazaran daha yüksek. Belki de birçok kurban kesecek kişi alımını yapmış olabilir ama henüz almamış vatandaşlarımız, ilk güne kurban kesmek için acele etmemelidir" dedi.

Kurbanlık fiyatlarının bayramın ilk gününden itibaren düşeceğini vurgulayan Kalyoncu, "Bütçe sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde de kurban kesebilecekleri için fiyatların biraz da makul seviyelere inmesini beklemelerini tavsiye ediyoruz. Muhtemelen bayram sırasında ellerinde kurbanlık hayvan kalmasını istemeyecekleri için satıcılar da fiyatlarını daha aşağıya çekeceklerdir" ifadelerini kullandı.
- Diyanet İşleri Başkanlığı ne diyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesindeki sıkça sorulanlar bölümünde yer alan bilgilerde de kurban kesim zamanıyla ilgili geniş bilgiler veriyor.
Buna göre, kurban kesimi bayram namazının kılınmasının ardından başlıyor. Kurban kesiminin bayramının diğer günlerine de sarkabileceği belirtilirken, Hanefi mezhebine göre bayramın 3'üncü, Şafii mezhebine göre ise 4'üncü günü dahil olmak üzere kurban kesilebiliyor.
Öte yandan, kurbanın gündüz kesilmesinin uygun olacağı vurgulanırken, bayramın ilk günü kurban kesmenin daha faziletli olacağı belirtiliyor.
Kaynak: AA