Efes Gelirini Katladı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Efes Antik Kenti'nin yılın ilk 6 ayında 4 milyon lira olan geliri, Temmuz ve AğŸustos ayındaki ziyaretlerle 8 milyon liraya yükseldi.

AA muhabirinin, Kültür ve Turizm BakanlığŸı verilerinden derlediğŸi bilgiye göre, İzmir'deki Arkeoloji, Atatürk, Tarih ve Sanat müzeleri, Agora, Efes, St. Jean Anıtı, Yamaç Evleri, Bergama Müzesi, Akropol, Asklepion, Bazilika, LJeşŸme, ǖdemişŸ ve Tire müzeleri ile LJakırağŸa KonağŸı'nı 1 Ocak ve 31 AğŸustos tarihler arasında 1 milyon 946 bin kişŸi ziyaret etti.
Türkiye'nin yurt dışŸında en çok tanınan tarihsel zenginliklerinden Efes Antik Kenti, 1 milyon 250 bin ziyaretçi sayısı ile müze ve ören yerleri arasında yine en çok ilgi çeken bölge oldu.
Efes Antik Kenti'nin yılın ilk altı ayında 4 milyon lira olan geliri de Temmuz ve AğŸustos ayındaki ziyaretlerle 7 milyon 788 bin liraya yükseldi.
Tarihi Mǖ 6'ncı bin yıllara uzanan Efes'in geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı.
- Bergama'daki artışŸ dikkat çekici
Efes Antik Kenti'nin gelir ve turist sayısındaki birinciliğŸini korumasına karşŸın ziyaretçi ve gelir konusunda en büyük artışŸ, UNESCO'nun Dünya Miras Listesine bu yıl kabul edilen Bergama'da oldu.
Bergama Müzesi'nin 2013 yılının ilk 8 ayında 14 bin 219 olan ziyaretçi sayısı, bu yıl 16 bin 545'e, Akropol ziyaretçisi 139 bin 525'ten 148 bin 857'ye, Bazilika ziyaretçisi 5 bin 157'den 11 bin 537'ye yükseldi.
Asklepieon'u ise geçen yıl ilk sekiz ayda 82 bin 122, bu yılın aynı döneminde 83 bin 434 kişŸi gezdi.
Bergama ve çevresindeki tarihsel zenginliğŸin ziyaretçileri 1 milyon 300 bin liranın üstünde gelir getirdi.
Kültür ve Turizm BakanlığŸının İzmir'deki müze ve ören yerlerinin toplam geliri de 11 milyon liraya çıktı.
- Ediz: "2014 ciddi artışŸ getirdi"
İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz de 2014 yaz aylarının kentteki ören yerleri için oldukça iyi geçtiğŸini ve ciddi gelir artışŸı olduğŸunu belirtti.

BakanlığŸın özellikle Efes ve Bergama'da son 2-3 yılda yaptığŸı düzenleme çalışŸmalarıyla ören yerlerinin herkes için erişŸilebilir hale geldiğŸini kaydeden Ediz, "2015 yılında Efes Antik Kenti'nin de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesini arzu ediyoruz" dedi.

Ediz, Teos ve Metropolis bölgelerinin de 2015 yılı için ücretli girişŸe hazır hale geldiğŸini sözlerine ekledi.

 
Kaynak: AA