Öğrenci Yurt Projeleri Devam Ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile yürütülen öğrenci yurtları projeleri hız kesmeden devam ediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakanlık bu kapsamda 2014 yılında toplam 6 bin 977 öğrenci kapasiteli yurt inşaat ihalesi yaptı. YURTKUR tarafından öngörülen arsalar üzerinde yurt bloklarındaki yatak odaları birbirini görmeyecek şekilde arsa eğimine uyumlu olarak yerleştirilen yurt yatak bloklarının maksimum oranda gün ışığından faydalanmaları hedefleniyor. Öğrenci yurtları, YURTKUR Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ihtiyaç programları doğrultusunda kullanıcı sayısı ve kullanıcı kitlesi (kız/erkek) dikkate alınarak projelendiriliyor. Kampus girişine bir bütün olarak danışma, ziyaretçi salonu, WC yapılarak, araç giriş kapısının içerden kumandalı, raylı veya açılır kapanır bariyerli olarak öğrenci ve personel girişinin ise danışmanın köşe noktasından kimlik kontrolü yapılabilecek tarzda düzenlenip, imar sınırına göre yurt tesislerine ihata duvarı yapılarak yurt kampüslerinin güvenliği sağlanıyor. İmkanlar ölçüsünde her yurt için açık ve kapalı spor tesisleri planlanıyor. Yurtlarda çevre tanzimi ve çevre aydınlatması güvenlik ihtiyacını karşılayacak düzeyde ve spor tesislerine de gerekli aydınlatma yapılacak şekilde inşaatla birlikte yapılıyor. Genel vaziyet planlarında imkanlar ölçüsünde her tür tören, kutlama, eğlence, toplantı imkanı sağlayacak büyüklükte meydanlar ve uygun bölümlere açık hava amfileri düzenleniyor.

YURT KAMPÜSLERİ İÇERİSİNDE SOSYAL DONATILAR YER ALIYOR
Yurt kampüsleri içerdiği sosyal donatılarla beraber kendi kendisine yetebilen tesisler olup, her tesiste yurt blokları, sosyal tesis, giriş kontrol ünitesi ve gerekli görülen teknik mahaller (trafo, jeneratör, su deposu vb.) bulunuyor. Yatak blokları, sosyal tesis ve yerleşke alanlarında engelli öğrencilerin de bulunacağı düşünülerek TS 9111’e uygun düzenlemelerin yapılıyor.
Öğrenci yatak odalarında oda kapı ve kasalarına uyumlu renk ve desenlerde olmak üzere her öğrenci için birer adet ahşap kitap dolaplı çalışma masası ve ahşap gömme soyunma dolabı projelendiriliyor. İklim şartları, bölge koşulları ve yurt mimari tasarımına göre dış cephe ve çatı malzeme tercihleri yapılıyor. Yurt bloklarında odalar, engelli öğrenci odası ve 3 kişilik yatak odalarından oluşuyor. Yatak odalarında banyo-lavabo mahalliyle WC mahalli ayrılarak her odada mini buzdolabı yer alması sağlanıyor. Yatak katlarında planlanan kat ofislerinde öğrenci kullanımı için çamaşır ve kurutma makinesi ihtiyaca göre kaç adet olduğu belirlenip konumlandırılıyor.

YURTLAR ÇEVRECİ OLARAK İNŞA EDİLİYOR
Yurt blokları içerisindeki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık sular (gri su), çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanılıyor. Ayrıca güneş panelleri ile yenilenebilir enerji sistemlerinden güneş enerjisi kullanılarak yurt bloklarının sıcak su ihtiyacının ortalama yüzde 30’u karşılanıyor. Sosyal tesis bünyesinde yurt kişi sayısına göre hizmet verebilecek yemek salonu, kantin, kafeterya, oyun ve internet salonları, kişi sayısına göre sinema düzeneğinde çok maksatlı salon yer alıyor

Kaynak: İHA