Araç Yangınlarında 'Sakin Olmak' Hayat Kurtarıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, araç yangınları sırasında panik yapmadan ortamdan ayrılmanın hayat kurtaracağını söyledi.

Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde trafik kazaları sonrasında çıkan yangınlar ve buna bağlı ölümlerin sıkça gündeme geldiğini belirtti.

Genellikle yaz aylarında ev, iş, orman ve araç yangınlarının ve yangına bağlı yanık vakalarından kaynaklanan ölümlerin yaşandığını ifade eden Yorulmaz, şöyle konuştu:
"Yanıklar, dünyada yaralanmaya neden olan dördüncü sorun ve her yıl yaklaşık 15 milyon yanık vakası 300 bin ölüme neden oluyor. Otobüste ya da otomobilde yangın çıktığında öncelikle sakin olunmalı, panik yapılmamalıdır. Ortamdaki diğer insanlar uyarılarak, özellikle çocuklar, yaşlılar ve engellilere yardımcı olunmalı ve yangın yeri hızla terk edilmelidir. Patlama, yanan maddenin sıçraması, dumandan etkilenme gibi sorunlara karşı, güvenli bir mesafeye kadar uzaklaşılmalıdır."

- Yanıklarda ilk yardımın önemi

Yorulmaz, yangın nedeniyle duman, patlama ve deri yanıklarından etkilenmiş kişilere ambulans gelene kadar ilk yardım yapılması gerektiğini vurguladı. Dördüncü derece yanıkların kısa sürede tedavi edilmemesi halinde ölüme neden olduğunu aktaran Yorulmaz, şöyle devam etti:
"Herhangi bir nedenle yanan kişinin koşması engellenmelidir. Koşma yanmayı artırır. Yanmaya yol açan etkenle yaralının teması örtü, battaniye, ceket gibi bir şeye kesilmelidir. Birinci dereceden fazla yanık varsa, profesyonel tıbbi yardım istenmelidir. Yanık yüzeyi büyükse birinci derece yanık için de tıbbi yardım gerekir. Birinci derece yanık çok ciddi ve büyük değilse, yanık bölgesi en az 20 dakika soğuk su altında tutulur. Yanıkların kişinin derisinde ödem oluşturabileceği düşünülerek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılmalıdır."
Yorulmaz, yanmış alandaki derileri kaldırmadan kişilerin üzerindeki giysilerin gerekirse kesilerek çıkarılması gerektiğini belirtti.

Yanık vakalarında hijyen ve temizliğin de önemli olduğunu ifade eden Yorulmaz, su toplayan bölgelerin patlamamasına da özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA