Bahreyn'in 'İstenmeyen Kişi' İlan Ettiği Amerikalı Diplomat

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bahreyn hükümetinin, ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve İşgücünden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tom Malinowski'yi, ülkeyi ziyareti sırasında Şii muhalefet grubu El Vifak ile görüşerek ülkenin içişleri karıştığı gerekçesiyle "istenmeyen kişi" (Persona Non Grata) ilan etme kararından derin kaygı duyduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Bahreyn Krallığı Hükümeti'nin, ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve İşgücünden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tom Malinowski'nin derhal ülkeyi terketmesini talep etme kararından derin kaygı duymaktadır" ifadesini kullandı.
Malinowski'nin Bahreyn'i ziyaretinin çok önceden koordine edildiğini, Bahreyn hükümeti tarafından sıcak karşılandığını ve teşvik edildiğini kaydeden Psaki, Bahreyn hükümetinin, ABD hükümeti yetkililerinin resmi olarak tanınmış tüm siyasi topluluklarla rutin biçimde görüştüğünü çok iyi bildiğini belirtti.

Psaki, açıklamasında şunları kaydetti:
"Uzun geçmişe dayanan ikili ilişkilerimize zıt düşecek ve uluslararası diplomatik protokolün ihlalini oluşturacak şekilde, Bahreyn hükümeti, öncesinde uyarmadan ve ziyaretin zaten başlamasından sonra, Malinowski'nin, ABD büyükelçiliğinde düzenlenen görüşmeler de dahil olmak üzere Bahreyn toplumunun geniş yelpazesini temsil eden bireyler ve gruplarla özel görüşmelerinde bir (Bahreyn) Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin de hazır bulunması noktasında ısrarcı oldu. Bu davranışlar, ABD ve Bahreyn arasındaki güçlü ortaklıkla uyumlu değildir."
Kaynak: AA