Alman Ajanın Abd İçin Casusluk Yaptığı Suçlamasıyla Tutuklanması

Beyaz Saray, Alman Dış İstihbarat Servisinde (BND) görevli bir ajanın ABD için casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin, "Bu meseleyi uygun biçimde çözüme kavuşturmak için Almanya ile birlikte çalışacaklarını" belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soruları yanıtlarken, ABD'nin, BND'de görevli bir Alman vatandaşının ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasından haberdar olduğunu söyledi, ancak ajanla ilgili iddiaların doğru olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.
Earnest, "Bu bir istihbarat konusu. Alman yetkililerin incelemesi altındaki bir konu, dolayısıyla bu konuda buradan yorum yapacak bir pozisyonda değilim" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, iddiaların doğru olması halinde, bunun iki müttefik arasındaki güvene "net biçimde aykırılık" teşkil ettiğine yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Earnest, ABD olarak, ulusal güvenlik ve istihbarat alanları da dahil birçok sebepten dolayı Almanya ile ilişkilerine çok değer verdiklerini kaydetti.

Earnest, "Bu meseleyi uygun biçimde çözüme kavuşturmak için Almanlar ile birlikte çalışacağız" ifadesini kullandı.
BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini belirtmişti.
Kaynak: AA