Koski Genel Müdürü Uzbaş Açıklaması

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, "Özellikle kırsalda sulama ve diğer su kullanım alanlarında yüzde 20'lik bir tasarruf, yazı sıkıntı çekmeden atlatmamızı sağlayacaktır" dedi.

Uzbaş, yaptığı açıklamada, Konya'nın içme suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayan Altınapa Barajı'nın doluluk oranının yüzde 30 dolaylarında olduğunu belirtti.

Bu yıl kurak bir kış mevsimi yaşandığını ifade eden Uzbaş, "Kış mevsiminin yıllık yağış ortalaması metrekareye 120 mm iken, bu kış Konya'da metrekareye ortalama 67 mm yağış gerçekleşmiştir. Konya'da yıllık yağış ortalaması 300 mm'dir. Bu ortalama ile Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden biridir şehrimiz. 2014 yılında da maalesef yıllık 200 mm yağışın altına düşme ihtimali ile karşı karşıyayız" dedi.

Yaşanan kuraklığın bazı tedbirleri gündeme getirdiğini ve vatandaşlara çeşitli sorumluluklar yüklediğini belirten Uzbaş, şunları kaydetti:
"Şu an itibariyle Konya'da özellikle kırsalda su kaynaklarımızın hepsi faal durumda. Ancak kurak kış mevsimi sebebiyle kaynaklarımızda ciddi oranlarda azalmalar oldu. Kısa vadede bu durum karşısında en etkin çözüm su israfını önlemek, ihtiyacımız kadar su kullanmaktır. Özellikle kırsalda sulama ve diğer su kullanım alanlarında yüzde 20'lik bir tasarruf, yazı sıkıntı çekmeden atlatmamızı sağlayacaktır. Şehirde yaşayan herkesin kullandığı suda yüzde 20 kadar tasarrufu kendine hedef olarak belirlemesini rica ediyoruz. Su israfını önlememiz kısa vadede kuraklıktan zarar görmemizi önleyecektir. Uzun vadede ise su kaynaklarını geliştirmek için; yeni su kuyuları açımı ve KOP kapsamında içme suyu temini çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce yaptığımız su tasarrufu çalışmalarında hemşerilerimiz ciddi oranda katılım göstermiş, abone sayımız arttığı halde yıllık su üretimimiz değişmemişti. Aynı hassasiyeti, kırsal başta olmak üzere, bu yaz döneminde de yine hemşerilerimizden bekliyoruz."

Kaynak: AA