Öztürk Açıklaması

Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Öztürk, bu yıl gezici arıcıların ilçeye gelmemesi ile birlikte bal üretim kapasitesinin iki katına çıktığını, bal rekoltesinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Öztürk Açıklaması

Arıcılığın geliştirilmesi ve Sincik balının marka haline getirilmesi için arıcıların bir dernek çatısı altında bir araya geldiklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu: “bilindiği gibi bir yıl önce Sincikli arıcılar bir dernek çatısı altında bir araya gelerek Sincik balının marka haline getirilmesi için ilk adımı atmışlardı. Derneğimizin ilk faaliyeti olarak dışarıdan ilçemize gelen gezici arıcıların yasalar çerçevesinde engellenmesi idi. Bunu kısmen başardık, bu yıl ilçemize Adana, İçel, Elazığ ve Malatya’dan gezici arıcıların gelmesine izin verilmedi. Gezici arıcılar gelmeyince arılarımızın çalışma kapasitesi iki katına çıktı, daha önce Sincik’te arılar ortalama 15-20 gün bal üretimi için çalışırlardı. Bu yıl arıların çalışması bir ayı geçti ve hâla çalışmaya devam ediyorlar."
Sincikli arıcıların yılda ortalama 100 ton bal ürettiğini anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl bu kapasite iki katına çıkmış durumda, ortalama 200 ton bal üretilmesi bekleniyor. Bu da arıcılarımızın kazancını iki katına çıkardıklarını gösteriyor. Bunun en önemli etkeni gezici arıcıların ilçemize gelmelerinin engellenmesidir. Bu konuda bizden desteğini esirgemeyen sayın valimiz başta olmak üzere, bölge milletvekillerimize ve özellikle sayın kaymakamımıza şükranlarımı arz ediyorum.”
Öztürk, dernek olarak en önemli hedeflerinden birinin ilçede bir bal festivali düzenlemek olduğunu söyledi.

Bunu başarabilmek için sayın valimizin, bölge milletvekillerinin, kaymakamın, belediye başkanının, iş adamları ve STK’ların desteğine ihtiyaç olduğunu belirten Öztürk, şunları söyledi: "İlçemizin önemli geçim kaynaklarından olan balımızın marka haline getirilmesi, dünya pazarında pay sahibi olabilmesi ve ilçemizin tanıtımına katkı sunması için bu desteğe ihtiyacımız var.”
Kaynak: İHA