Zimmet Davasında Fethi Çalık Hakkındaki Yargılama Durduruldu

Eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın da aralarında bulunduğu 3 sanık hakkında, Uzan Grubu'ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddiasıyla açılan davada, Çalık hakkında yargılamanın durdurulmasına karar verildi.


Eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık, eski Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Bozkurt ile ödemenin yapıldığı Levent Yatçılık şirketinin sahibi Celal Levent Sadıkoğlu hakkında, yatların satış sürecine ilişkin “zimmet’’ suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, Fethi Çalık ve Deniz Öztürk ile TMSF avukatları katıldı.

Diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme hakimi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklar Fethi Çalık ve Celal Levent Sadıkoğlu hakkında ''zimmet'' suçundan kamu davası açıldığını ve bu dosyanın mahkemeye geldiğini belirtti.

Duruşmada söz alan TMSF avukatı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava dosyasında ''müşteki'' sıfatıyla yer aldıklarını, bu nedenle suçtan zarar gördüklerini belirterek, davaya katılmayı talep etti. Duruşmada söz alan sanık Fethi Çalık da dava dosyasına gelen rapor düzenlendiği sırada kendisinin savunmasının alınmadığını ifade ederek, bu konuda Danıştay'a itiraz ettiklerini ve itirazlarının kabul edildiğini söyledi.

Çalık, bu raporları düzenleyenlerin terfi ettirildiğini iddia ederek, ayrıca Hidayet Nalçacı'nın tanık olarak dinlenmesi gerektiğini ifade etti.

Mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimaline karşı TMSF vekilinin davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi. Heyet, sanık Fethi Çalık yönünden dava şartı olan soruşturma izninin tamamlanmaması sebebiyle soruşturma izni sonuçlanıncaya kadar kovuşturmanın durdurulmasına hükmederek, duruşmayı 29 Ocak 2015 tarihine erteledi.

İDDİANAMEDEN
TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu ve raporlara göre 24 Ağustos 2007 tarihli ve yüzde 7 oranında komisyon ödenmesine ilişkin sözleşmede, komisyonun, yatların alıcısı tarafından ödeneceği hüküm altına alındı. İddianamede bu duruma rağmen, yatların satışının fon tarafından gerçekleştirilerek yine fonun Levent Yatçılığa herhangi bir taahhüt ve yükümlülüğü olmamasına rağmen bu firmaya yapılan komisyon ödemelerinin hukuki dayanağının bulunmadığı belirtiliyor. İddianamede ayrıca Uzan Grubu şirketlerinin yaptığı bazı ödemelerle ilgili olarak gösterilen yönetim kurulu kararlarının, yatların satışından 1 ay sonra geçmişe yönelik olarak sonradan düzenlendiği ifade edildi.
Kaynak: İHA