Merkez Bankası Başkanı Başçı, Konya'da Açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi. Firma kredilerinin büyüme hızı ise yüzde 20'ler civarında. Bu seçici önlem işe yaradı. Bunun meyvelerini alacak mıyız? Kesinlikle alacağız. Türkiye gelecek yıl inanılmaz başarılı bir performans gösterebilir. Hem enflasyonu hem cari açığı düşüreceğiz, hem de büyüme iyi gelecek" dedi.

Merkez Bankası ve Dünya gazetesi işbirliği ile Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda "Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları" konulu bir sonum yapan Başçı, bu toplantıları üç ayda bir gayri safi yurt dışı hasıla rakamları açıklandıktan sonra yaptıklarını, konjonktürel değerlendirmeler ve diğer hususlardaki düşüncelerini de açıkladıklarını söyledi.

Haziran ayında enflasyonda düşüşün başlayacağını düşündüklerini ifade eden Başçı, gayri safi yurt içi hasılanın büyüme hızının yüzde 4'e yakın şekilde seyrettiğini belirtti.

Tasarruf bilinci ve basiretli borçlanmanın Türkiye'nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini vurgulayan Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi. Firma kredilerinin büyüme hızı ise yüzde 20'ler civarında. Bu seçici önlem işe yaradı. Bunun meyvelerini alacak mıyız? Kesinlikle alacağız. Türkiye gelecek yıl inanılmaz başarılı bir performans gösterebilir. Hem enflasyonu hem cari açığı düşüreceğiz, hem de büyüme iyi gelecek. Olur mu böyle bir şey? Olur. Çünkü bu tedbirler çok etkili ve seçici tedbirler" diye konuştu.

- "5'i görmeden rahat etmem"
Türkiye'nin enflasyonu düşürme sürecine girdiğini, yani dezenflasyon dönemi yaşadığını anlatan Başçı, son 44 yılın en düşük enflasyonunun yüzde 6,2 ile 2013 yılında yaşandığını söyledi.

Başçı, şöyle devam etti:
"Bizim bundan sonraki hedefimiz 6,2'nin de altında 5'e yakın bir enflasyonu bu yıl değil ama mutlaka gelecek yıl sağlamak. Bu da benim görev süremdeki son yıl sonu olacak. O yıl sonunda ben 5'i görmeden rahat etmem. 5'i göreceğim. Ondan sonra bakarız beraber. 2015 yılı Türkiye için çok önemli bir yıl. Türkiye 2015 yılında G-20 dönem başkanlığını alacak. Bütün dünya liderleri Türkiye'ye gelecek. İstanbul'da toplantı yapılacak. Benim o toplantıya gidip, 'enflasyonu 5'e indiriyoruz arkadaşlar, bu da son 45 yılın Türkiye'nin en düşük enflasyonudur' diyebilmem gerekiyor. İnşallah bunu yapabilecek bir imkanımız var. Şartlar şu anda bu yönde görünüyor. Türkiye'de enflasyon yüzde 68-70'den tek haneye nasıl düştü? Mucize gibi bir şey. Biz, para politikasında istikrar için, istikrar yönünde, bütün bu tedbirlerden arta kalan ilave bir ayarlama ihtiyacı varsa, hiç çekinmeden elimizdeki her türlü aracı, döviz silahımızı, faiz silahımızı, hangisini şartlar nasıl gerektiriyorsa istikrarı sağlayıcı yönde kullanacağız. Para politikası tedbirleri kısa vadeli faizleri etkiler ve geçicidir ama istikrarı sağlar."
Kaynak: AA