'Sarayın İncileri' Defilesi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde haremde kadınların ve sarayda yeniçerilerin kullandığı giysilerin yer aldığı koleksiyon, "Sarayın İncileri" defilesiyle tanıtıldı.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsünce 60 öğretmenin 3,5 yılda tamamladığı, 35 parçadan oluşan ve Türk el sanatlarını yansıtan koleksiyon, ilk kez mankenler tarafından vatandaşların beğenisine sunuldu.
Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen defilede haremde kadınların ve padişahların kullandığı giysiler beğeni topladı.
Defile öncesinde konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Olgunlaşma Enstitüsünün Türkiye'de kurulan 4'üncü enstitü olduğunu söyledi.

Enstitünün Osmanlı İmparatorluğu'nun giyim tarzını gelecek kuşaklara aktarmak için koleksiyon hazırladığını belirten Aksoy, şöyle konuştu:
"3,5 yıllık çalışma sonucunda Sarayın İncileri koleksiyonunu ilk kez Samsun'da Türkiye ile paylaştılar. Giysiler toplumların renklerini, inançlarını ve kültürlerini yansıtan özelikler taşır. Bu anlamda Osmanlı giysileri sadece o ödemin değil, bugün de bütün dünyanın izlediği eserler olarak önümüzde duruyor. Birçok modacı bunlardan esinlenerek yeni tasarımlar ortaya koyuyor. Bu bakımdan Samsun'da yaptığımız bu koleksiyon, kültürel değerlerin paylaşılması adına önemli kazanım olacaktır."
Samsun'da 1200'lü yıllardan kalan ahşap çivisiz camiler bulunduğunu vurgulayan Aksoy, "Bu koleksiyon ve bu tarihi zenginlikleri, yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek aktivite olarak tanıtım amacıyla ortaya koyabiliriz" diye konuştu.

- "Türk el sanatlarını yansıtan bir koleksiyon"
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan, koleksiyonu oluştururken bir yıl araştırma yaptıklarını, antikacıların elindeki padişah elbiselerini ve müzelerdeki giysileri incelediklerini kaydetti.

Osmanlı koleksiyonunu aslına sadık kalarak oluşturduklarını anlatan Arslan, "Koleksiyonumuzu ilk olarak Samsun'da görücüye çıkartıyoruz. Daha sonra Osmanlı'nın hüküm sürdüğü ülkelere giderek, şanını yeniden dünya kültürü ve dünya insanlarıyla buluşturmak istiyoruz. Koleksiyonu 3,5 yılda çeşitli branşlarda 60 öğretmenimizle tamamladık. 35 parçadan oluşan ve Türk el sanatlarını yansıtan bir koleksiyon. Osmanlı'nın renk kültürünü her motife taşıyan bir koleksiyon. Bu koleksiyonla şimdiden gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA