Deik İle Çka Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Deik İle Çka Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
İçel Valisi ve ÇKA Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu ile DEİK Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut’un imzaladığı protokolle bölgenin ticaret ve yatırım kanallarıyla küresel pazarlara entegre olmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.
ÇKA-DEİK İşbirliği Protokolü’nün imza töreni, İçel HiltonSa Otel’de gerçekleştirildi.

Törene, İçel Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Güzeloğlu, İçel Büyükşehir Belediye Başkanı ve ÇKA Yönetim Kurulu Üyesi Burhanettin Kocamaz, İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Aşut, DEİK Genel Sekreteri Bahri Can Çalıcıoğlu ile her iki kurumdan temsilciler katıldı.

Vali Güzeloğlu, törende yaptığı konuşmada, İçel ve Adana’yı kapsayan, Türkiye’nin ilk kalkınma ajansı olan, bölgesel ölçekte kalkınma dinamiklerini bir araya getirerek kalkınmaya bölgesel ölçekli ciddi katkılar sağlayan ve bu katkıyı bölgesiyle değil Türkiye ölçeğine taşıyan ÇKA’nın, bugünkü protokolle daha büyük hedeflere ve kazanımlara yol alacağını söyledi.

ÇKA’nın 2006’da kuruluşundan bugüne kadar toplam 630 projeyi bölgesel ölçekte desteklediğine dikkat çeken Güzeloğlu, “Bu projeler sonunda doğrudan net kaynak olarak 153 milyon TL kaynak transfer edildi. Eş finansman olarak proje sahiplerinin katkılarıyla bölgede yaratılan kaynak ve destek toplamı 335 milyon TL’ye ulaştı. Bu büyük rakam sadece doğrudan bir kaynak olarak değil, 5 bin kişiyi aşkın doğrudan istihdamı da bölgeye kazandırdı. Bu kararlılıkla devam eden çalışmalar inancımız o ki, daha büyük geleceğe, daha güçlü kazanım sürecine doğru yol almaktadır” dedi.

“ADANA VE MERSİN’DE SIMSIKI BİR BİRLİK GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Türkiye’nin 2023 hedefi ve büyük yürüyüşüne Çukurova ölçeğinde zenginlikler sunma gayretinde olduklarını belirten Güzeloğlu, DEİK’in de Türkiye’nin ihracat başta olmak üzere temel alanlarda gelişimini hızlandıran, uluslararası pazarlara açılışını sağlayan ve tamamlayan, eksik kalan yönlerini güçlendirerek her alanda rekabetçiliğini artıran bir kuruluş olduğunu kaydetti.

“Bu kuruluşun bu ölçekteki çalışmalarını ve başarılı birikimini bugün imzalayacağımız işbirliği protokolüyle ajansımıza taşıyoruz” diyen Güzeloğlu, şöyle devam etti: “ÇKA olarak önümüzdeki dönemde bu noktada sık ve yakın işbirliğini bölgemizin ihracat yaptığı doğrudan ülkeler, merkezler ve pazarlar üzerinde ve sektör temaları bağlamında yoğunlaştırmayı düşünüyoruz. Belediye başkanımızla konuştuk. Adana da aynı kararlılıkla bu işbirliğinde yakınımızda. Orta vadeli Türkiye kalkınma planı ve hedeflerini bizim planlarımız çevresinde öncelikle çevre düzeni planı, 1/ 5 binlik ve binlikler, yatırım alanları, makro düzeydeki planlamalar, lojistik merkezler ve özel ihtisas bölgeleri temelinde hızla geliştirip işbirliğini güç ve gönül birliğine dönüştüreceğiz. Adana ve İçel’de sımsıkı bir birlik gerçekleştireceğiz. Bu iki il artık tarihi geçmişinden gelen ve geleceğe el ele yürümesi gereken üst ölçek sunmaktadır. ÇKA bunun için var. Bugün bir mutabakat imzalayarak uluslararası işbirliği boyutunda hedeflerimizi daha güzel bir geleceğe taşıyoruz.”
“BÖLGEMİZDE BU TÜR BİRLİKTELİKLERE ÇOK BÜYÜK GEREKSİNİM VAR”
“ÇKA’nın bölgenin kalkınmasına yönelik gösterdiği çabaların tam anlamıyla hepimizin istediği sonuca ulaştığını düşünmüyorum” diyen İçel Büyükşehir Belediye Başkanı ve ÇKA Yönetim Kurulu Üyesi Kocamaz da ancak bu tür DEİK gibi kuruluşlarla yapılacak işbirliği sonucunda ufkun daha da genişleyeceğini ve hedeflenen amaca ulaşmak gerektiğini dile getirdi. Sadece Adana ve İçel değil, Hatay, Osmaniye ve hatta Kahramanmaraş’ın bir bölümünü de Çukurova çanağı olarak değerlendirmek gerektiğine işaret eden Kocamaz, “Bu bölgede yapılacak çalışmalarda, tarihin derinliklerinden gelen o cazibe merkezi oluşması yönünde yeniden bir canlılık kazanmak istiyorsak, burada yapacağımız çalışmaları birbirimizi takip ederek, hatta birlikte projeler üreterek yeniden hayata geçirmemiz ve bölgeyi topyekun kalkındırmamız gerekiyor. Adana ile İçel zaten etle tırnak gibi olmuş, birbirinden ayrılması mümkün değil. Ama önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaların yeni büyükşehir yasasıyla birlikte büyükşehirlerle işbirliği içinde ve daha önce Adana, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanları ve Osmaniye Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde topyekun hareket etme, zaman zaman bir araya gelme ve bölgenin kalkınması yönünde birlikte hareket kabiliyetimizi artırma gibi başlangıçta aldığımız fikir birlikleri var. Tabi çok yoğun göç almış, hele de Adana, İçel gibi her 4 kişiden birinin işsiz olduğu bölgemizde bu tür birlikteliklere çok büyük gereksinim var. Böyle bir birlikteliğin inşallah bu problemlerin çözümünde bize yol göstereceğini, önümüzü açacağını düşünüyorum” diye konuştu.

MTSO Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Aşut ise DEİK’in, Türkiye’nin ve Türk özel sektörünün küreselleşme sürecinde ‘yüksek katma değerli’ entegrasyonunu hedefleyen bir iş dünyası kuruluşu ve 7 kıtada, neredeyse her ülkede hareket eden muhteşem bir ağ olduğunu vurguladı. ÇKA’nın ise İçel’in ve bölgenin yatırım imkanlarını destekleyen, ekonomik projelerinin hayata geçmesini sağlayan ve finanse eden, bunların yanında bölgenin uluslararası tanıtımını yapmakla görevli bir kurum olduğunun altını çizen Aşut, “ÇKA, DEİK’in küresel gücünü, uluslararası ilişkilerdeki büyük deneyimlerini ve üst düzey bağlantılarını kullanmalıdır. ÇKA, DEİK’in 7 kıtaya yayılan networkünden faydalanmalıdır. İmzalanacak işbirliği protokolü, bölgeye yatırımcı getirilmesi anlamında da çok etkin olacaktır. DEİK’in küresel deneyimlerinin ve networkünün desteğinde, bölgemizin küresel piyasalara kendini iyi anlatması, ortak yatırım heyetleri düzenlenmesi, ÇKA’nın yurtdışında daha iyi tanıtılması, ajansın uluslararası fon ve kredi kuruluşlarına ulaşmasında destek verilmesi, yurtdışı seyahatlere birlikte gidilmesi sadece bölgemizin değil ülke ekonomisinin kazanımı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA