Hükümet harekete geçti

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia, hükümeti harekete geçirdi. Madencilikle ilgili yeni düzenlemeler içeren bir tasarı hazırlandı. Tasarıda, emeklilik yaşı ve çalışma saatleriyle ilgili birçok konuda düzenleme yapıldı.

Hükümet harekete geçti
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından yapılan yasal düzenlemelerin yarın Meclis'e sunulacağını açıkladı.

Canikli, yapılan düzenlemelerin Türkiye'de bir devrim olduğunu belirterek, yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında taşeron çalıştırılmayacağını söyledi. Yarın Meclis'e sunulması beklenen torba tasarıya göre, 'Yeraltı madenlerinde çalışma saatleri değişiyor. Çalışma saatleri 6 saat olacak. Soma kazasında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına şehitlik haklarının tamamı verilecek. Ocakların kapalı kaldığı süre içerisinde maaşlarını hem işveren hem de duruma göre devlet verecek. Yeraltı madenlerinde emekli yaşı da düşürülüyor.'

MADEN İŞÇİLERİ İÇİN ÇALIŞMA SAATLERİ VE EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜRÜLÜYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından hem Soma için özel düzenleme hem de genel yeraltı çalışanlar için yapılan ve yarın Meclis'e sunulması beklenen torba yasa tasarısı hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Canikli şöyle dedi:

'Maden işletmelerinde kesinlikle taşeron çalıştırılmayacak ilk defa geliyor bu kanun. Taşeron madencilikten çekiliyor ve genelde de çekilecek. Genel taşeron sistemi kamuda yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında taşeron tamamen kaldırılıyor. Bu anlar dışında Kamuda hiçbir yerde taşeron çalıştırılmayacak. Kuruma göre taşeron tanımı değişecek. Elimizde kamuda 100 bin taşeron çalıştırıldığına yönelik rakamlar var. Bu alanlarla ilgili taşeron sisteminde çalışanlar yasa çıktıktan sonra Devlet genel yöntemle bu kişileri sınavla alacak. Kıdem tazminatı yıllık ücret, çalışma saatleri ve emeklilik yaşı da değişiyor. Sivil şehitlik unvanı verilmeyecek ama şehitlik haklarının tamamı verilecek. Soma kazasında maaş bağlanamayan kişiler için bir gün bile çalışması yeterli olacak. Ancak sadece Soma kazası için değil genel yeraltı madenlerinde çalışanlar için de geçerli olacak. Şehitlik hakları sadece 301 kişi için mi yoksa geriye dönük olacak onları henüz netleşmedi. Çalışma saatleri azaltılıyor. Ücretli izin süresi yeraltı çalışanları için değişiyor. Muhtemelen 6 saat olacak. Çalışma yaşı 55'den 50'ye düşecek. Bunlar sadece yeraltı çalışanları için. Yıpranma payı da getirilecek.'

SOMA İŞÇİLERİNE ÇİFT MAAŞ ÖDENECEK
Kaza olan madende ocağın çalışmadığı süre içerisinde yani kapalı kaldığı süre içerisinde işçilere hem devlet hem de işveren maaş vereceğini belirten Canikli, 'Yani çift maaş almış olacak. Sigorta içinde fondan ödeme yapılacak. Sadece Soma için geçerli bu. Tüm ocaklar de denetim yapılıyor. Yeraltı madenleri için çok kapsamlı düzenlemeler geliyor. Maliyeti ne olursa olsun' diye konuştu.

Söz konusu düzenlemelerin yasalaşması halinde bu kanun maddelerini yerine getirmeyen ocakların kapatılacağını kaydeden Nurettin Canikli, kapatılan ocaklarda çalışan işçilerin maaşını ise işverenlerin ödeyeceğini söyledi.