Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sekmen Açıklaması

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesine ilişkin, kararın adli değil, siyasi olduğunu belirtti.

Dede, yaptığı yazılı açıklamada, haklarında idam kararı verilen 528 kişinin Mısır'da yasaklanan İhvan hareketi üyesi olduğunu ve bin 200'den fazla Muhammed Mursi taraftarını kapsayan daha geniş bir davaya bağlı olarak yargılandıklarını aktardı.
Mahkemenin verdiği kararın henüz temyizde sonuçlanmadığını ifade eden Dede, şunları kaydetti:
"Bu işin bir de temyiz boyutu var. Fakat, temyiz mahkemesinin vereceği sonucu şimdiden kestirmek pek de zor değil. Kararlar siyasi olduğu için temyiz mahkemesi de büyük ihtimalle idam kararlarını bozmayacaktır. Hepimizin bildiği gibi, idam kararı tamamen siyasi kararlar ve siyasetten verilen kararlarda adalet gözetilmez. Mısır'da adli değil, siyasi kararlar hakim. Adaletin gözetilmediği kararlar da toplum vicdanında kabul edilebilir değildir. "
Kararların İhvan hareketinin faaliyetlerinin yeraltına indirmesine sebep olacağını iddia eden Dede, ayrıca hareket içindeki şahin kanadının baskın çıkarak hareketi, terör olayları içine çekebileceğini savundu.
Siyasetten dışlanmış bir hareketin, sistem içerisindeki varlığını devam ettirmesi için siyaset dışı yollarla mücadele edeceğini ileri süren Dede, "Bu tür haksız kararların ve baskıların genellikle yol açtığı sonuç sistemden dışlanmışlık ve intikam alma duygusudur" değerlendirmesini yaptı.
 
Kaynak: AA