Nargile, Kanser ve Koah Riskini Artırıyor

İçinde 4 bin çeşitten fazla kanser yapıcı ve zehirli madde bulunan sigara, akciğer, gırtlak, idrar torbası gibi pek çok kanser türüne sebep oluyor.

Nargile, Kanser ve Koah Riskini Artırıyor
Kullanımı yaygınlaşan nargile de, içicinin kanser ve KOAH olma riskini artırıyor.
Sigara, alkol ve yasadışı bağımlılık yapıcı maddeler organizmayı olumsuz yönde etkileyip sağlığımıza zarar veriyor. Görülme sıklığında artış gözlemlenen kanserler bu zararların başında önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının ortaya çıkıyor ve bunların yüzde 80-90’ı tütün ürünlerin tüketiminden kaynaklanıyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, tütün ve tütün ürünleri ile ilişkili kanserlerin Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında, Türkiye'de çok daha yüksek olduğunun saptandığını söyledi.

Karaman “Türkiye’nin kanser bütçesi, Avrupa'daki 6. büyük bütçe. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin yaklaşık beşte biri kanser tedavisine harcanıyor. Türkiye'de en sık görülen kanser türleri içinde akciğer-bronş kanseri ilk sırada yer alıyor. Halen ülkemizde 3 milyon müzmin bronşit hastası var ve her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri olgusu ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2030’a gelindiğinde tütün kaynaklı yıllık ölümlerin 8 milyonu geçeceğini öngörüyor. Bu tablo karşısında bir an önce sigarayı bırakmak sağlığınız için atacağınız en önemli adımlardan biri” diye konuştu.

“GEÇ OLMADAN UZAKLAŞIN, BAĞIMLILIKLAR KANSER YAPIYOR”
Bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen sigaranın insanları, kanserojen maddelere, yüksek oranda bağımlılık yapan nikotine, karbon monoksit ve birçok toksik maddeye maruz bıraktığını belirten Prof. Dr. İhsan Karaman, çok geç olmadan nikotin bağımlısı kişilerin uzmanlardan destek almaları ve bağımlılıklardan uzaklaşmaları çağrısında bulundu. Sigara kullananlarda mesane kanseri görülme oranının kullanmayanlara göre iki kat daha yüksek olduğunu ifade eden Karaman, özellikle sigaranın, kalp damarlarını tıkaması sebebiyle kalp krizlerine, genç yaşta ani ölümlere, kol-bacak damarlarında tıkanıklıklar nedeniyle kol bacak kaybına, beyin damarlarını tıkaması sebebiyle felce, müzmin bronşite, kadınlarda ve erkeklerde üreme yeteneğinin kaybına, anne ve babası sigara içen çocuklarda astım, kulak ve akciğer iltihaplarına yol açtığını söyledi.

Karaman tütün kullanımından kaynaklanan diğer kanser türlerinin ise boğaz ve ağız kanserleri olduğunu sözlerine ekledi.

AVRUPA’DA HER YIL ALKOLÜN SEBEP OLDUĞU 136 BİN KANSER VAKASI GÖRÜLÜYOR
Alkol, kullanan kişinin fiziksel sağlığını bozmasının yanı sıra ruhsal sağlığını da olumsuz etkiliyor. Çeşitli kanser türlerinin yanı sıra alkol tüketimi, yaralanmalar, ruhsal ve davranışsal hastalıklar, gastrointestinal rahatsızlıklar, kalp damar hastalıkları, immünolojik bozukluklar, akciğer hastalıkları, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, düşük doğum ağırlığı ve artmış düşük riskini içeren üreme ile ilgili bozukluklar ve doğum öncesi hasarlar gibi 60 değişik hastalık ve rahatsızlığa neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre yaklaşık 600 milyon nüfuslu Avrupa’da erkeklerin yüzde 13.9’u ve kadınların yüzde 7.7’si alkolün sebep olduğu etkenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Yasadışı bağımlılık yapan maddelerin ise sigaradan beş kat daha fazla akciğer kanserine neden olduğu araştırmacılar tarafından gösterilmekte ve uzun süre kullanımı ile de bronşit ve akciğer kanseri gibi solunum yolları hastalıkları ortaya çıkıyor.

NARGİLE, İÇİCİNİN KANSER VE KOAH OLMA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman,1990’lı yıllardan itibaren bir tütün ürünü olan nargilenin popülaritesinin hızla artması ve özellikle gençler arasında kullanımının yaygınlaşmasının nargile salgınını halk sağlığında yeni bir mücadele alanı olarak gündeme almayı gerektirdiğini belirtti.

Karaman, Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak nargile konusunda farkındalık geliştirmek, yanlış algıları düzeltmek ve davranış değişikliğine yönlendirmek için büyük bir kampanyanın hazırlıkları içerisinde olduklarını açıkladı.

Tüm kanserlerin yüzde 43'ünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. İhsan Karaman, bunun için alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: İHA