Suriye'ye İnsani Yardım Ulaştırma Çabaları

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) iki ay önce aldığı Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını içeren 2139 sayılı kararının işlemediğini söyledi.

Amos, Suriye'deki insani yardım faaliyetleri ve sivil halkın sorunlarına ilişkin BMGK'ya brifing verdi.
Brifingin ardından gazetecilere açıklama yapan Amos, 2139 sayılı kararın ardından iki ay geçtiğini ve BM Genel Sekreteri Ban'ın bu konudaki iki raporunu BMGK'ya sunduğunu hatırlattı.
Suriye'de son bir ayda özellikle sivillere karşı saldırıların arttığını vurgulayan Amos, "BMGK kararından bu yana Suriye'deki insani durum düzelmekten öte daha da kötüye gitti. Sadece geçen hafta sonu, Halep'in, hem muhalefet hem de rejimin kontrol ettiği bölgelerinde çok sayıda kadın, çocuk ve erkek, bombalarla ve hava saldırılarıyla öldürüldü ya da yaralandı" dedi.

BM Güvenlik Konseyi üyelerine, Suriye'de tüm tarafların temel insan hakları yasalarını ihlal ettiklerini söylediğini anlatan Amos, "Bunlar sadece sözler değil. Hepimiz bunun yürek burkan sonuçlarını görüyoruz. Fotoğraflarda bina enkazlarından çıkarılmış çocukları, çaresizce cenazelerin yanında bekleşen aileleri görüyorsunuz" diye konuştu.

-"BMGK kararı işlemiyor"-
Amos, yardım faaliyetlerinin ve personelin ihtiyaç olan bölgelere ulaşamadığını ifade ederek, "Son bir ayda kuşatma altındaki 242 bin kişinin yüzde onundan bile daha az bir kesimine yardım ulaştırılabilmiş olması dolayısıyla endişeliyim" değerlendirmesinde bulundu.
Suriye'ye sınırlardan yardım ulaştırılması ve kuşatma altındaki bölgelere girilebilmesine imkan tanınmadığını dile getiren Amos, Halep'te bir haftadan fazla süredir yardım izni için müzakere yürüttüklerini ancak başarılı olamadıklarını vurguladı.
Amos, "Tüm BMGK üyeleri arasında birlikte kararlı bir tutum alınmaması halinde sahada ihtiyaç duyulan değişiklikler hayata geçirilemeyecek" ifadesini kullandı.
Her ay BMGK'ya yaptığı sunumlarda sivillerin öldürülmesini, sakat bırakılmasını, okul, hastane ve ibadethanelerin tahrip edilmesini ve açık insan hakları ihlallerini rapor ettiğini aktaran Amos, "Tarafların sivilleri hedef alma ve onlara zarar vermeyi bir taktik haline getirdikleri görülüyor" diye konuştu.

Valerie Amos, gelinen noktada BMGK'nın sahadaki realiteyi tanıma değil, buna karşı harekete geçme sorumluluğu olduğunu belirterek, "BMGK'nın Suriye'ye insani yardım ulaştırılması için aldığı 2139 sayılı karar işlemiyor" dedi.

Kaynak: AA