Stk’lardan Belediyelere Çağrı

İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Van Şube Başkanlığı öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, inşaat sektörünün önündeki engellerin kaldırılması için belediyelere çağrı yaptılar.

Stk’lardan Belediyelere Çağrı

İMO Van Şubesi Başkanlığı toplantı salonunda bir araya gelen Mimarlar Odası, Van TSO, Müteahhitler Birliği, Yapsatçılar ve Kooperatifler Derneği, Tesisatçılar ve İnşaat Malzemeleri Derneği, Marangozlar ve Mobilyacılar Derneği, Emlakçılar Derneği, TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu ve beton santralleri temsilcileri adına İMO Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Turgut bir açıklama yaptı. İnşaat sanayisinin ülkemizin geleceğinin altyapısını hazırlayan, bugünü ve yarınını şekillendiren lokomotif sektörü olduğunu ifade eden Turgut, “Ekonomide her ilk adımın inşaatla atıldığı hatırlandığında, dünya ekonomilerinin krizleri aşmada neden sektörümüzü kullandıkları daha iyi anlaşılabilmektedir. Ekonomimizin üçte birini etkileyecek güce sahip inşaat sektöründeki hareketlilik, kendisine bağlı yaklaşık 400 alt sektörün de üretime geçmesi anlamını taşımaktadır. Van’da inşaat sektöründe 2012-2013 yılı için nasıl bir sezon geçirdiğini özetleyecek olursak, ekonominin can simidi olan inşaat sektöründe, depremden sonra her ne kadar inşaat sektörünün çok yoğun olması beklenilen illerin başında Van olması gerekirken, maalesef tam bir hayal kırıklığı yaşanmıştır. Ekonominin can simidi olan inşaat sektöründe, yıl itibariyle TOKİ ve diğer kamu yatırımlarını bir tarafa bırakacak olursak, özel sektör için kan kaybedici ağır sezonlar olmuştur. Sektördeki durgunluğun temel nedeni, depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, Van’ı yeniden dizayn edecek doğru düzgün bir imar planının yapılamamasıdır. Defalarca revizyona giden plan, bir türlü insanları ortak payda da birleştirecek bir netliğe ne yazık ki kavuşamamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında mekik dokuyan imar planının oluşturduğu sıkıntıların çoğu, yine Van halkı ve esnafına kalmıştır. İl ekonomisinin temel kaynağı olan inşaat sektörünün durgun geçmesi, hem ilgili sektörde faaliyet gösteren firmalar hem de sektörden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen diğer sektörler, krizin etkilerini aşmak için iş küçültme, işyeri kapatma, çalışanları işten çıkarma gibi çıkış yollarına başvurmak zorunda bırakılmıştır. Piyasadaki belirsizliğin sürmesi, sıcak para akışının olmamasından dolayı, özel sektörde yapılacak yeni yatırımların hiçbiri yapılamazken, mevcut olan yatırımlar ise ya durdurulmuş ya da iş bitirme süreleri uzatılmak zorunda kalınmıştır. Seçimlerin sezon başına denk getirilmesi, Van’ın büyükşehir olması ile birlikte oluşan yeni belediyelerin henüz sağlıklı bir şekilde hizmet veremiyor olması, imar, planlama ve ruhsat verme işlemlerinin yapılmıyor olması, zaten kısa olan inşaat sezonunun bir yıl daha heba edilmesine sebep olmaktadır” dedi

18. madde uygulamasına da değinen Turgut, “Bir diğer sorunda ise halkımızı mağdur eden 18. madde uygulamasıdır. 5 yıldır başlayan çevre yolu projesinin sürekli olarak engellere takılması, daha uzun yıllar gündemdeki yerini koruyacak olup, bu güzergâhta arazisi bulunan vatandaşların mağduriyetinin katlanarak devam etmesine sebep olacaktır. 1 Nisan tarihinden itibaren açılan inşaat sezonunun geçmişteki gibi ağır kayıplara yol açmaması için; şehrin imar planının kalıcı olarak çözüme kavuşturulması, kamu teşviklerinin hızlandırılması, esnafın depremden bu yana birikmiş olan vergi ve SGK borçlarının acil olarak terkin edilmesi ve sektörü canlandıracak yeni projelere ağırlık verilmesi, çevre ve sahil yolu projelerinin vatandaş mağdur edilmeden faaliyete geçmesi gerekmektedir. Aksi taktirde 2011 yılından bu yana oluşan sorunlar, 2014 yılında yaşanacak sorunların yanında devede kulak deyimini anımsatacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA