Köylü Kadınlar Girişimci Olacak, Misi Turizmle İhya Edilecek

Bursa'nın turistik bölgelerinden, eski adı Misi köyü olan merkez Nilüfer ilçesine bağlı Gümüştepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, turizmden daha fazla pay alabilmek için başlatılan proje kapsamında "girişimcilik kursu"na katılıyor.

Sabahları ve öğlenleri el becerisi, akşamları ise girişimcilik ve İngilizce dersleri alan kadınlar hem aile bütçesine katkı sağlamayı hem de mahallenin turizmden elde ettiği geliri artırmayı hedefliyor.
Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nagihan Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yüzde 100 Misi Projesi"nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes firması tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Kursla özellikle mahalleye yabancı turistlerin çekilmesinin amaçlandığını belirten Dülger, derslere yaklaşık 45 kadının katıldığını anlattı.
Proje kapsamında kursiyerlere iğne oyası, kozadan çiçek yapımı, hediyelik eşya üretimi, dut yetiştiriciliği gibi eğitimlerin yanı sıra maliyet muhasebesi dersleri verildiğini dile getiren Dülger, şöyle devam etti:
"Misi'nin turizm geleceğini görerek kadınları girişimcilik anlamında cesaretlendirmek adına çok önemli bir çalışma başlattık. 2010 yılında derneği kurarken bu denli büyük bir projeye imza atmayı hayal bile etmiyorduk ancak Misili kadınlar bizi teşvik etti. Tarımla uğraşıyorduk. Artık tarım olmadığı için yapacak bir şeyimiz kalmadı. Misili kadınlar olarak evimize bir ek gelir sağlamak için derneğimizi kurduk. Misi'ye şu anda çok fazla yabancı turist gelmiyor. Zaman zaman Arap turistleri ağırlıyoruz ancak yakın gelecekte buranın turizm anlamında gelişeceğine inanıyoruz. Bundan dolayı hazırlıklarımıza şimdiden başladık."
- "Mecburen turizme yöneldik"
Dülger, aldıkları fonla iki tarihi evi restore ettirip birini geleneksel Bursa ve Türk yemeklerinin sunulacağı bir restorana dönüştüreceklerini, diğerinde ise ipek böceği yetiştiriciliği ile koza işleme konularında eğitim verileceğini bildirdi.
Geleneksel ipek böceği yetiştiriciliğini yaşatmak, gelecek nesillere taşımak ve bundan para kazanmak istediklerine işaret eden Dülger, "Eskiden Misi'de herkes ipek böceği yetiştiriciliğiyle geçimini sağlardı. Daha sonra istediğimiz paraları alamadık, bıraktık. Bunun dışında tarımla uğraşırdık, fasulye üretilirdi, Misi'nin üzümü meşhurdu ama onlar da bitti. Biz de mecburen turizme yöneldik" diye konuştu.

Kursa katılan kadınlara eşlerinin destek olduğunu söyleyen Dülger, 3-5 yıl sonra Bursa dışından yerli ve yabancı turistleri ağırlamak ve dışa açılmak istediklerini sözlerine ekledi.
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Uygulamalı Girişimcilik Dersi Öğretmeni Sevi Yumuk ise Misili kadınların derslere önem verdiğini dile getirdi. Kursiyerlerin, dersleri büyük bir dikkatle takip ettiğini vurgulayan Yumuk, "Kursiyerlere 'Başarılı bir iş planı nasıl yapılır' konusunda bilgiler veriyoruz. Amacımız; kursiyerlerimizin daha başarılı bir iş planı oluşturmasını sağlamak" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA