Çevrecilerden 'Latmos’a Sahip Çıkın” Çağrısı

EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, duyarlı insanları, sivil toplum örgütlerini, kurumları ve yerel yönetimleri Latmos'a (Beşparmak Dağları) sahip çıkmaya davet etti.

Çevrecilerden 'Latmos’a Sahip Çıkın” Çağrısı

EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Ticaret Odası salonunda “Basına Yönelik Latmos Sunumu” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda Latmos (Başparmak Dağları” hakkında bilgi veren Sürücü, “Türkiye'nin batı kıyılarının doğal güzellikler açısından en etkileyici ve arkeolojik en zengin yerlerinden birisi Beşparmak Dağları' dır. Latmos'taki arkeolojik bulgu ve kalıntılar Neolitik Dönem'den Osmanlı Dönemi'ne kadar uzanmaktadır. Latmos'ta bulunan kaya resimleri Anadolu Prehistorya arkeolojisinde son yılların en büyük keşifleri arasında yer almaktadır. Tarih öncesine ait bu resimler, şimdiye dek tüm kaya sanatı içinde konu ve resim dili açısından tek olma özelliğine sahiptir. Benzersiz coğrafyasında antik kentler, dağ manastırları, savunma yapıları, kaleler, kutsal alanlar, kaya mezarları gibi birçok kültür varlığının olduğu Latmos, Anadolu'da ilk çağlardan beri yerleşim alanlarına sahne olan tarihi ‘Karia Bölgesi’nin kalbinde yer almaktadır. Jeolojik yapısında büyük ölçüde gnays bulunan Latmos'un kayaçları başka hiçbir yerde görülemeyecek ilginç görüntülere sahiptir. Bünyesinde jeoturizm yapılabilecek özelliklere sahip, heykeltıraşların elinden çıkmış gibi duran binlerce doğal kayaç bulunmaktadır” dedi.

Anadolu'daki en zengin doğal fıstık çamı ormanlarına ev sahipliği yapan Beşparmak Dağları’nın, Akdeniz Bitki Örtüsünün en güzel örnekleri ve Cyclamen Mirable gibi birçok endemik ve nadir türü barındırmakta olduğuna işaret eden Sürücü, “1960'lı yıllara kadar Anadolu Parsı (Panthera pardus tulliana) gibi çok önemli bir yırtıcının yaşam alanı olan Latmos'ta. Karakulak. Saz kedisi, Oklu Kirpi gibi nadir türlerin varlığı da görülmektedir. Beşparmak Dağları'nın doğal yapısını bozan, insanlık miraslarının geleceğini tehdit eden ve geri dönülmez tahribatlar yaratan maden ocakları son yıllarda Çığ gibi büyümektedir. Latmos'un birçok alanına yapılan yoğun ocak talepleri nedeniyle buradaki doğal ve tarihi özellikler yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Daha tam olarak turizme açılmamış açık hava müzesi niteliğindeki bu dağ, Aydın ve Türkiye turizmine çok önemli katkılar sağlayacak zenginlikleri bünyesinde barındırmaktadır. Beşparmak Dağları'nın, Tabiat Parkı statüsünde olan Bafa Gölü'yle birleştirilip Milli Park yapılması halinde korunması mümkün olacaktır. Tüm duyarlı insanları, sivil toplum örgütlerini, ilgili kurumları, Üniversiteyi, yerel yönetimleri Latmos'un doğal ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA