Elektrik Üretimi Durdu, Baraj Kuraklıktan Az Oranda Etkilendi

Almus Barajı Köklüce Hidroelektrik Santrali'nde (HES) çıkan arıza nedeniyle elektrik üretimi durdurulduğu için barajın kuraklıktan önemli derecede etkilenmediği bildirildi.

Elektrik Üretimi Durdu, Baraj Kuraklıktan Az Oranda Etkilendi

Türkiye genelinde kış ayında yağışın az olması ve sıcaklık değerlerinin artması sonucu kuraklık belirtileri baş gösterirken birçok ilde ırmak ve göletler kurudu. Büyükşehirlerde su sorunu yaşanırken, DSİ yetkilileri, Tokat genelinde sıkıntı olmadığını bildirildi.

1 milyar 6 bin metreküp su tutulabilen Almus Barajı’nda şuan su seviyesinin 700 milyon metreküp civarında olduğu kaydedildi. Ayrıca yetkililer tarafından yaşanacak kuraklık dikkate alınarak Kazova’ya hayat veren Almus Barajı'nda elektrik üretimi aylara ve su ihtiyacına göre ayarlandığı belirtildi

Bu anlamda Almus Barajı’nın altında bulunan Ataköy santralinde kış aylarında barajda su seviyesi korunarak elektrik üretimi düşük tutulurken, yaz aylarında ise su ihtiyacına paralel olarak su salınarak elektrik üretimine de hız veriliyor. Böylelikle elektrik üretiminin yanı sıra Kazovası’nın su ihtiyacı karşılanıyor. Köklüce HES’te ise yaz-kış elektrik üretimi planlama dahilinde devam ediyor. Diğer yıllara göre Köklüce HES’te meydana gelen arıza nedeni ile ise yetkililer, elektrik üretiminin durdurulduğunu kaydetti.

Yaklaşık 1.5 ay sürmesi beklenen çalışmalar boyunca elektrik üretimi yapılamayacağı için su salınmayacak

Öte yandan kış aylarında Almus Barajı’ndan suyun belirli oranda bırakılması sonucu ise Yeşilırmak’ta su seviyesinin gözle görülür oranda düşmesine neden olduğu öğrenildi.
Kaynak: İHA