Tsk'nın Silah, Mühimmat ve Araç Bakımları Onlardan Soruluyor

Kara Kuvvetleri Komutanlığının Balıkesir'de bulunan Astsubay Meslek Yüksekokulundan mezun olan "bakım astsubayları", Balıkesir Bakım Okulu'nda farklı branşlarda uygulamalı eğitim alıyor.

Okulda 7 kurula ayrılan bakım astsubayları, branşlarına göre aldıkları eğitimle tekerlekli ve tırtırlı araç, hava savunma silahları, mühimmat, haberleşme ve elektro harp teknisyeni olarak Türkiye'nin dört bir yanındaki birliklerde görevlendiriliyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Balıkesir'de 1987 yılında, makine, motor, yapı ve sıhhi tesisat teknisyeni yetiştirilmek üzere "Teknik Astsubay Hazırlama Okulu" kuruldu. 1988'de Ankara'daki "Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu", 1997'de ise Çankırı'daki "Astsubay Hazırlama Okulu"nun Balıkesir'e taşınmasıyla "Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu"na dönüştürülen okul, 2003'te "Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulu" adıyla yeniden yapılandırılarak mevcut konumuna kavuşturuldu.
Balıkesir Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesindeki bu okuldan mezun olanlardan bakımcı olarak görev yapacak astsubaylar, ilaveten uygulamalı eğitime tabi tutuluyor.
"Bakım astsubayları", Balıkesir Bakım Okulu'nda farklı kurullar altında branşlarına göre aldıkları eğitimle tekerlekli ve tırtırlı araç, silah, mühimmat, haberleşme ve elektro harp teknisyeni olarak ülkenin dört bir yanındaki birliklerine gönderiliyor.
Her yıl yüzlerce "bakım astsubayı"nın yetiştiği, alanında Türkiye'de tek olan Balıkesir Bakım Okulu'nda öğrenciler, motor, araç bakımı, silah, mühimmatla ilgili herhangi bir harp anında karşılaşılacak sorunları çözme bakımından tam donanımlı hale getiriliyor.
Bazı branşlarda teğmen ve uzman çavuşların da yetiştirildiği Bakım Okulu'nda, silah teknisyenleri, obüslerden tank ve hava savunmaya kadar birçok silah konusunda kurs görürken mühimmatçılar, 2 bini aşkın çeşitte mühimmat eğitiminden geçiriliyor.
Araç bakımcıları, tanklardan kamyonlara, obüslerden hava savunmaya hemen hemen her askeri aracın motorundan diğer aksamlarına kadar bütün donanım hakkında bilgi sahibi olarak birliklerine gidiyor.
- "Birlik bakım seviyesinde teknisyenlerimizi yetiştiriyoruz"
Kundağı motorlu (kendinden motoru bulunan ve ilerleyebilen) obüs silah öğretmeni Bakım Başçavuş İsmail Yıldırım, Bakım Okulu'nda silah teknisyenliği hakkında eğitim verdiklerini söyledi.

Birlik bakım seviyesinde teknisyenler yetiştirdiklerini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Burada birlik bakım seviyesinde silah bakım ve onarım öğreniliyor. Sadece silah teknolojisi üzerinde bakım ve onarımlarını öğretiyoruz. Mesela namlu grubunda sökülmesi, takılması veya yağlanması gerekenler anlatılıyor. Doldurma ve sökülme grubunda, kule sisteminde sökülüp takılma işlemleri derslerini burada alıyorlar. Motor branşı ayrı bir grubumuz; 'tırtırlı araç teknisyenliği' adı altında. Onlar da eğitimi aynı dershanede alıyor. Dershanede aracın yürüyen aksamında motor, düzen ve yürüyen aksamıyla ilgili ders alıyorlar. Sadece kundağı motorlu obüs üzerine 247 ders saati görüyorlar. Diğer harp silah branşında, çekili obüs branşında da ayrı ders alıyorlar."
Eğitim gören Bakım Astsubay Çavuş Semih Evgi, Astsubay Meslek Yüksekokulundan mezun olduktan sonra Silah Teknisyenliği Bölümünü tercih ettiğini ve bunun sonucunda eğitimini sürdürdüğünü dile getirdi.
Silah teknisyenliğini, bu alana duyduğu ilgiden dolayı tercih ettiği bilgisini veren Evgi, "Bakım, onarım yapmayı, silahlarla zaman geçirmeyi seviyorum, ilgimi çekiyor. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek de çok güzel. Her işte olduğu gibi bizim branşta da tehlike var ama dikkatli olursanız tehlike ortadan kalkıyor" dedi.

- Hava savunma silahları
Hava savunma silahları öğretmeni Kıdemli Başçavuş Vefa Şarlak da Şehit Binbaşı Ramazan Armutçu Hava Savunma Silahları Dershanesi'ndeki eğitimlerine ilişkin, Kara Kuvvetleri Komutanlığında görevli subay ve astsubaylara, hava savunma silahları sistemlerinin bakımıyla ilgili eğitim verdiklerini belirtti.

Öğrencilerin burada 6 ay eğitim aldığını bildiren Şarlak, "Buradan mezun olduktan sonra kıtalara gidiyorlar. Kıtalarda hava savunma silahlarının her türlü bakım ve onarım faaliyetlerini yerine getiriyorlar" ifadesini kullandı.
Bu alandaki diğer Öğretmen Başçavuş Ulaş Çetin ise Kara Kuvvetleri envanterindeki ordu ve kolordu hava savunma taburlarında bulunan silah sistemlerinin müşterek çalışma yöntemlerini gösterdiklerini aktararak, şunları kaydetti:
"Bu uygulamalı eğitimde, müşterek çalışma sistemini gösterdik. Bu sistemde, T9 radar cihazımız, 35 milimetrelik oerlikon topumuz ve optik gözetleme cihazımızla çalıştık. Daha sonra radardaki yeşil ekranda ayarlarımızı yaptık. Bu şekilde faaliyetimizi bitirdik. Cihazların ayarları çok önemli. Kursiyerlerimiz, hava savunma silah teknisyenleri. Dolayısıyla bu sistemlerde milimetrik çalışmak çok önemli. Hava savunma sistemlerinde milimetrelik hesaplarla ayarlar yapılıyor."
- Mühimmat eğitimi
Mühimmat Öğretmeni Bakım Kıdemli Başçavuş Suat Yanıkoğlu, mühimmatçı astsubayların 195 saat eğitim aldığını söyledi.

Kursiyerlerinin, mühimmatı tanıma kadar depolama ve nakliyatıyla ilgili de bilgiyle donatıldığına işaret eden Yanıkoğlu, şöyle konuştu:
"Kursiyerlerimiz, TSK bünyesinde mevcut bütün mühimmatla ilgili eğitim görüyor. Burası Mühimmat Kurulu. Buradan mezun olduktan sonra kıtalara 'mühimmat astsubayı' olarak gidiyorlar. Mezun olanlar, depolama, mal sorumluluğu, hesap tutma, imha astsubayı, sayman, bakım onarım astsubayı gibi görevlerde bulunuyor. Mühimmat çeşitleri kalem bazında 2 binin üzerinde. Çap olarak da 150-200 çeşitte eğitim alıyorlar."
Kaynak: AA