‘Bedelli‘den gelen kahramanlara gitti

Hükümetin bedelli askerlik müjdesinin temelleri sağlam. Elde edilecek kaynakla 'savunma' projeleri finanse edilecek. 2011'deki uygulamanın geliri ise büyük oranda şehit ve gazi yakınları için kullanıldı.

‘Bedelli‘den gelen kahramanlara gitti
Bedelli askerlik için geri sayım başladı, gözler hükümete çevrildi. Uygulamadan 1 Ocak 2015 itibariyla 27 yaşını tamamlayıp 28'inden gün alan ve 18 bin TL'yi yatıranların yararlanabilecek. Peki 2011'de çıkarılan bedelli askerlikten elde edilen gelir nasıl kullanıldı?

2.1 MİLYAR TL'LİK KAYNAK


Son bedelli 31 Aralık 2011'de yürürlüğe girmiş ve uygulamadan 70 bin kişi yararlanmıştı. Yaş sınırı 28'di ve
bedel 30 bin TL'ydi. 2 milyar 130 milyon TL'yi aşkın gelir oluştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, parayı, başta şehit aileleri ve gaziler olmak üzere çeşitli ihtiyaçlar için kullanıyor. O parayla yürütülen bazı çalışmalar şunlar:
-TOKİ tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen faizsiz konut kredisi ödemelerinin önemli bir kısmı, bedelliden elde edilen gelirle gerçekleştirildi. Sadece geçen yıl 24.3 milyon TL'ye yakın bir rakam bu krediler için harcandı.

GAZİ EVLERİNE PARA AKTARILIYOR


-Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma tarafından başta erbaş ve er aileleri olmak üzere ihtiyacı olanlara yapılan kira yardımlarında, bedelliden gelen paradan yararlanıldı.
-Bakım ve rehabilitasyon merkezlerine bedelli parasından kaynak aktarıldı.
-Şehit yakınları ve gazilerin, sosyal ve kültürel bakımdan desteklenmesi, toplumsal adaptasyonlarına katkı için danışmanlık ve rehberlik hizmeti de sunulan 'Gazi Evleri' yapılıyor.
-Şehitlik, şehit mezarı bakım ve onarımları için bedelliden para aktarıldı.
-Çanakkale Şehitleri için yürütülen 'Biz Değil miydik Projesi"ne kaynak gönderildi. Çanakkale ruhunun,
77 milyona taşınması için yürütülen proje çerçevesinde şehit ve gazi torunları Çanakkale'de buluşturuldu.
-Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen askerler için bir anma alanı oluşturuluyor. TOKİ'nin yapımını üstlendiği çalışmada, bedelliden toplanan gelirden 11.7 milyon TL ödenek ayrıldı.
-Kosova'dan Türkiye'ye Gönül Köprüsü Projesi'ne 50 bin TL'yi aşan rakam kullanılırken, 500 madalya temini için 32 bin 500 TL harcandı. Şehit yakınları ve gazilere yönelik iftar ve bazı sosyal faaliyetler organize edildi.

11 milyar lira bekleniyor


Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelir, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılacak. 611 bini aşkın kişinin kapsamda olduğu uygulamadan, hak kazananların tamamının yararlanması durumunda 11 milyar TL'ye kadar gelir elde edilmesi ihtimali bulunuyor. ATAK helikopteri, ALTAY tankı, ANKA insansız hava aracı, HÜRKUŞ milli uçağı, MİLGEM gemileri, GÖKTÜRK uydularının da aralarında olduğu 'milli projeler'in yapımında bedelliden gelen paradan da yararlanılmış olacak.

Bakaya ve kaçaklar korkmayın

Milli Savunma Bakanı'ndan bedelli askerliğe ilişkin önemli açıklamalar... Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsmet Yılmaz, uygulamadan bakaya ve asker kaçaklarının da yararlanabileceğini söyledi. 2011'deki uygulamada bedel 30 bin lira olduğu için taksitlendirme yapıldığını anlatan Yılmaz, "Şimdi 18 bin. 18 bin de ödenebilecek bir rakam" dedi. Beklentiyle ilgili konuşan Bakan Yılmaz, "700 bin kişiyi ilgilendiriyor. Ancak faydalanan kişi yüzde 10 da olabilir. Biz hiçbir rakam vermiyoruz" diye konuştu.

988 KiŞiYE TALiH KUŞU KONDU


Bedelli askerlik uygulaması, 988 kişi için piyango gibi oldu. Kasımda CHP'li Mahmut Tanal'ın soru önergesine yanıt veren Milli Savunma Bakanı Yılmaz, 2011'de çıkarılan bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak üzere müracat edip yükümlülüklerini tamamlayamadıkları için kapsam dışına çıkarılan 988 kişi olduğunu açıkladı. Bu kişilere yatırdıkları 15 bin TL'lik para müracatları halinde geri ödeniyor. Söz konusu yükümlüler hâlâ askerliklerini yapmadıysa bedelli imkanından yararlanabilecek. Hem de 12 bin TL ceplerinde kalacak.