Erzincan’da Meyveciliğe Yatırımlar Sürecek
Bölge illeri arasında farklı iklimiyle mikroklima özelliği taşıyan Erzincan, son 10 yıllık süreçte meyvecilik alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi.
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Erzincan İl Özel İdaresi kaynaklı meyvecilik projeleri ve Birleşmiş Milletlerin finanse ettiği Sivas-Erzincan Kalkınma Projesinden sağlanan kaynaklarla on binlerce meyve fidanı toprakla buluştu. Öyle ki son yıllarda modern anlamda yüzlerce dekar kapama meyve bahçesi tesisi gerçekleştirildi.
Yapılan bu yatırımlar meyvelerini vermeye başladı ve Erzincan çevre illere başta elma, üzüm, kiraz olmak üzere değişik meyve türlerini satmaya başladı.
Meyvecilik sektörünün daha da gelişmesi ve Erzincan’ın bölgede meyveciliğin merkezi olması adına Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yen i projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Tunay Gıda Meyve Konsantre Tesislerini ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu ile görüştü. İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Kırtıloğlu ile görüşmesinde meyvecilik alanında yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Yılmaz, İl Müdürlüğü bünyesinde Tarımsal Yatırımları Destekleme Ofisi (TAR-YAT) kurduklarını ve birimin tarımsal projeler geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
İl Müdürü Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü. “Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturduğumuz TAR-YAT Ofisi öncelikli olarak meyvecilik alanında uygulanabilecek büyük bir proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hayata geçirdiğimiz projeler için birçok araştırma yapıldı ve Türkiye’deki değişik örneklerini görerek Erzincan’da bu projelerin uygulanabilirliği araştırıldı. Oluşturulacak bu projelerde öncelikli hedefimiz çeşitli sebeplerden dolayı kullanılmayan tarım arazilerinin tekrar ekonomiye kazandırılması olacak. Bunun yanında parçalanmış tarım arazilerini bir araya getirmek suretiyle bu parçalanmışlığı gidermek ve ekonomik ve sürdürülebilir tarım modelini oluşturmayı amaçlıyoruz. Projeyi hayata geçirebilmek için projenin yandaşları ile görüşmelerimiz sürüyor. Öte yandan kaynak arayışlarımız da devam ediyor. Halihazırda özellikle Üzümlü ilçemiz ile Merkez ilçemize bağlı köy ve beldelerde yoğunlaşan meyvecilik faaliyetleri Erzincan’ın tarımsal geleceği adına umut vermektedir. Erzincan bölgemizdeki diğer illere göre birçok avantaja sahiptir. Başta iklim ve toprak özellikleri olmak üzere, Doğu Anadolu ile Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında köprü görevi gören konumu bu avantajlardan en önemlileridir. İlimizde bulunan meyve suyu konsantre fabrikasının yanı sıra ülkemizin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren meyve suyu fabrikalarının Erzincan pazarına girmesi de son yıllarda sanayiye yönelik meyvecilik sektörünün de gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Yine Bakanlığımızın uygulamakta olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından sağlanan hibelerle ilimizde bir taraftan alet makine açığı kapatılırken diğer taraftan inşa edilen soğuk hava depoları da meyvecilik sektörünün hizmetine girmeye başlamıştır.
Kurumlarımız gerek fidan tedariki gerekse teknik yardım konusunda Erzincan çiftçisine destek vermeye devam etmektedir. İlde değişik noktalara kurulan Tahmin ve Erken Uyarı sistemleri ile meyve bahçelerinde görülebilecek muhtemel hastalık ve zararlılar konusunda çiftçilerimiz uyarılarak zamanında gerekli zirai mücadeleleri yapılarak, gereksiz ilaçlamaların önüne geçilmesi sağlanmakta; böylece hastalık ve zararlıların kontrol altına alınması ile verim ve kalite artışında büyük başarı sağlanmaktadır. Yine son yıllarda meyve fidanlığı tesisleri inşa edilerek bu alandaki eksiklikler de giderilmektedir. Meyvecilik sektöründe Erzincan olarak yaşadığımız sorunların en önemlisi şüphesiz pazarlama sorunudur. Ancak son yıllarda Erzincan’da üretilen kiraz ve cimin üzümünde bu sorun aşılmıştır. Ancak elma, kayısı gibi bazı ürünlerdeki pazarlama sıkıntılarımız devam etmektedir. Elbirliği ile bu sorunu da yakında çözeceğimize inanıyoruz. Gerekli tanıtım ve pazarlama çalışmalarının daha da yoğunlaştırılması alıcıları bölgemize çekecektir. Yapmamız gereken en önemli şey üretimde verim ve kalitenin yanı sıra üretim miktarını artırmaktır. Bütün bu unsurları göz önünde bulundurarak yaptığımız teknik araştırmaların ışığında meyvecilik alanlarını artırmak ve il geneline yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Kemah, İliç ve Kemaliye bölgesinde kullanılmayan tarım arazilerini ekonomiye kazandırmak, kâr marjı yüksek işletmeler oluşturmak istiyoruz. Bu düşüncelerimizi hayata geçirebilmek için öncelikli olarak Erzincan’da tüm kurumların, sivil toplum örgütlerinin, sanayicilerin ve vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile kullanılmayan tarım arazileri ekonomiye kazandırılacak, arazilerin parçalanmasının önüne geçilecek, istihdam sağlanacak, modern tarım tekniklerinin kullanımı yaygınlaşacak, maliyetler çok aşağılara çekilecek, üretim ve kalite artacak, üreticilerimiz daha çok kazanacaktır”.
Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu ise görüşmede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmalarını sürdürdüğü projelerin kendilerini heyecanlandırdığını, Tunay Gıda olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.
Dünyanın dört bir tarafına, Amerika, Kanada, Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelere ihracat yaptıklarını, ancak hammadde sıkıntısı yaşadıklarını ve birçok bölgeden hammadde temin ettiklerini belirten Kırtıloğlu, Erzincan’ın bu tarz projelere çok ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Tuncer Kırtıloğlu, Erzincan’da yetişen meyve kalitesinin herkes tarafından takdir edildiğini, üretilen meyvelerin gerek sofralık gerekse sanayi meyveciliği açısından üstün kaliteye sahip olduğunu söyledi.
Son yıllarda bu alanda yapılan çalışmaların dikkat çektiğini belirten Kırtıloğlu, bu çalışmalara kaynak sağlayan, emek harcayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Erzincan Valiliğine ve İl Özel İdaresine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne, Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne, yatırımcılara ve üreticilere teşekkür etti.