Akil İnsanlar Heyeti

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, "Akil İnsanlar Heyeti revize edilmeli ve niteliği değiştirilmelidir. Bazı düzenlemelerle bu yapı bir hakem heyetine dönüştürülmelidir" dedi.

Başkan Akbal yaptığı açıklamada, 7 bölgede 9 kişilik heyetler halinde 63 kişiden oluşan Akil İnsanlar Heyeti'nin toplumun farklı kesimleri arasında önemli çalışma yaptığını belirtti.

Heyetin en öncelikli hedefinin bütün Türkiye'yi içine alacak şekilde toplumun en geniş kesimlerine ulaşarak Kürt sorunu ve barış sürecine ilişkin empati kurma yoluyla pozitif bir kanaat geliştirmek olduğunu kaydeden Akbal, Akil İnsanlar Heyeti'nin bu konuda önemli başarı elde ettiğini vurguladı.
Birinci aşamayla ilgili olarak misyonunu başarıyla tamamlayan heyetin, yeniden gözden geçirilmesi ve ikinci aşama için revize edilmesi gerektiğini dile getiren Akbal, şöyle konuştu:
"Sürecin bütün boyutlarıyla ele alınacağı, yasal çözümlerin aranacağı, idari sistemin tartışılacağı ikinci aşama için mevcut heyetin değiştirilmelidir. Niteliksel değişme önerimizden beklentimiz, Akil İnsanlar Heyeti, revize edilmeli ve niteliği değiştirilmesidir. Bazı düzenlemelerle bu yapı bir hakem heyetine dönüştürülmelidir."
- Siyasi parti temsilcileri de dahil edilmeli
Akbal, Akil İnsanlar Heyeti'ne barış sürecinin ikinci aşama misyonuna uygun olarak öncelikle TBMM'de temsil edilen AK Parti, CHP, MHP ve HDP gibi siyasi partilerin birer temsilcisinin de yer almasını istedi.
Akbal, şunları kaydetti:
"Akil İnsanlar Heyeti yerini Akil İnsanlar Hakem Heyeti'ne bırakabilir. Yasal düzenlemelerle, yeni oluşacak yapı, yaptırım gücüne sahip, dayanakları ve bütçesi olan tüzel bir yapıya dönüştürülerek sürecinin sekretaryası niteliğine çevrilebilir. Böyle bir yapı, dengeleyici bir mekanizma misyonu üstlenecektir."
Kaynak: AA