Tatvan’da Ameliyatlar Artık Kapalı Yöntemle Yapılıyor
Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesinde yapılan ameliyatların yüzde 80’ni hastane bünyesinde bulunan tecrübeli doktorlarla kapalı yöntemle yapıyor.
Eğitim ve özel hastanelerde bile ameliyatların yüzde 15 veya 20’lik kısmının ancak kapalı şekilde ameliyat yapıldığını hatırlatan Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Yaşar Akay, Tatvan Devlet Hastanesi’nde yapılacak olan ameliyatların yüzde 80 ile 90’lık kısmını kapalı yöntemle gerçekleştireceklerini söyledi.
Tatvan Devlet Hastanesi olarak ameliyatları artık kapalı yöntemle yapmaya başladıklarını belirten Akay, “Bütün cerrahi ameliyatlarımızın yüzde 80’ini artık kapalı olarak yapacağız. Bu hem hastaya konfor sağlayacak, hem de hasta vücudunda uzun kesikler olmayacak. Sadece 3 tane küçük delik açarak, safra kesesi, mide, fıtık ve apandisit ameliyatlarını kısa sürede yapacağız ve hastayı kısa sürede taburcu edeceğiz. Hastanın da daha az ağrısı olmuş olacak. İnşallah bundan sonra yüzde 80 veya yüzde 90’lık oranında ameliyatları bu yöntemle yapmaya başlayacağız. Ayrıca, kadın hastalıkları ve doğum olarak da, rahim ameliyatlarını kapalı yöntemle yapmaya başladık. Artık, rahimde olan kistler ve kitleler için veya rahim için gereken ameliyatlar büyük ameliyatlar şeklinde değil, sadece üç tane küçük delik açılarak gerçekleştirilecek ve hastayı en kısa sürede taburcu edeceğiz. Bölgede bunu yapan sadece birkaç büyük hastane var. Özellikle üniversite ile eğitim araştırma hastaneleri var ama onlarda bile yüzde 80 ve 90’lık oran söz konusu değil, yüzde 15 veya yüzde 20’lik bir kısmı kapsıyor. İnşallah biz yüzde 80’lik veya 90’lık oranı kapsayarak büyük bir sağlık hizmeti vermiş olacağız. Ayrıca, eskisi gibi sıra bekleme derdi de bitmiş olacak. İnternet randevusu da bütün bölümlerimizde açıktır. Hastanemizden geri çevrilen veya polikliniklerde bekleyen hastamız olmayacak” dedi.
Kapalı ameliyatların özellikle fıtık cerrahisinde açık cerrahiye göre son derece avantajlı olduğuna değinen Tatvan Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Naciye Arslan, hastanın yatış süresinin daha kısa olduğunu, ameliyat sonrası ağrılarının daha az olduğunu ve işlerine dönme sürelerinin de daha kısa olduğunu söyledi.
Bölgede özellikle doğum sayısının çok fazla olduğunu ve kadınlarda göbek ile sezaryen kesesinde fıtıkların çok sık görüldüğünü belirten Arslan, “Kapalı yöntemle yapılan fıtık ameliyatlardan sonra hastalar bir yada en fazla iki gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olup günlük yaşantılarına dönebiliyorlar. Bu hem hastanın maliyetlerini azaltıyor hem de hastanın günlük yaşantısını kolaylaştırıyor. Özellikle tekrarlanmış fıtıklarda kapalı ameliyat, açık ameliyata göre fıtığın tekrarlanma oranları çok daha düşük olduğu için, kapalı ameliyat daha avantajlıdır. Bu nedenle laparoskopi ameliyatlar yapmayı tercih ediyoruz” dedi.
Kapalı fıtık ameliyatı olan iki çocuk annesi Menice Erbay ise, “Ağrılarım yok ve sağlık durumum çok iyi. Doktorlara teşekkür ederek, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.