Mantardan Zehirlenen Çocuk, Karaciğer Nakliyle Kurtuldu

Antalya'da mantar zehirlenmesi nedeniyle karaciğer yetmezliği çeken çocuk, ablasından nakledilen karaciğer ile sağlığına kavuştu.

Konya'nın Kulu ilçesinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammet Ali Gökçe, annesi Mine Gökçe ile yaklaşık bir ay önce topladığı mantarı yedi. Mantarı yedikten birkaç saat sonra fenalaşan anne ve oğlu, Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitti.
Durumları ağır olan anne ve oğlu, 3 gün yoğun bakım ünitesinde tedavi gördü. Tedavinin ardından annenin sağlık durumu düzeldi, oğlu ise karaciğer yetmezliği çekmeye başladı.

Ambulans helikopterle Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edilen Muhammet'in durumu ağırlaşınca acil karaciğer nakli olması gerektiği bildirildi.

Yapılan tetkiklerin ardından 24 yaşındaki ablası Seher Tırmık'ın karaciğerinin uyumlu olduğu belirlendi. Yaklaşık 20 gün önce gerçekleştirilen ameliyat ile abladan alınan karaciğer parçası, Muhammet'e nakledildi. Başarılı geçen naklin ardından değerleri hızla düzelen Muhammet Gökçe, taburcu edildi.
Daha önce sürekli topladıkları mantardan yediklerini belirten anne Mine Gökçe, "Hastanede tedavi gördüğüm sırada yanımda mantar zehirlenmesi nedeniyle tedavi gören bir kişi hayatını kaybetti. O zaman oğlum için çok korktum. Artık mantarın ismini bile duymak istemiyorum. Bir daha asla mantar yemeyeceğiz" dedi.

- Kırsalda toplanan her mantarın yenilmemesi uyarısı
Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğulları Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise küçük Muhammet'in sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Mantar zehirlenmeleriyle ilgili vatandaşları uyaran Dinçkan, şöyle konuştu:
"Mantar zehirlenmelerinin yüzde 90'ı halk arasında (köy göçüren) olarak bilinen Amenita Falloydes türünden kaynaklanıyor. Yaklaşık 20-25 gramı insanı zehirliyor. 8-10 saat içerisinde şikayetler başlıyor. 3-4 gün içinde de böbrek ve karaciğer yetmezliği nedeniyle kişiyi komaya sokuyor. Bir ilacı yok. Tek tedavi organ nakli. Bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu mantarı yememek. Kırsalda toplanan mantarları ne kadar emin olursanız olun yemeyin. Yabancı mantarların ayrımın uzmanların yapması lazım."
Kaynak: AA