Abd Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nuland Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Victoria Nuland ile ülkenin doğusundaki sorunun barışçıl yolla çözülmesi meselesini ele aldı.

Temaslarda bulunmak üzere bugün Kiev'e gelen Nuland, Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Görüşme sırasında taraflar, ülkenin doğusunda barışın sağlanmasına yönelik imzalanan Minsk protokolünün hayata geçirilmesi meselelerini ele alırken, bu çerçevede doğu bölgelerindeki istikrarın sağlanmasının esas faktörlerinden olan Rusya-Ukrayna sınırında kontrolün sağlanması konusunda da görüşmelerde bulundu.
Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında Poroşenko, Rusya ile sınırda Ukrayna sınır koruma görevlilerinin yeniden göreve başlaması ve AGİT gözlemcilerinin sınır geçiş noktalarını gözetlenmesinin önemine değinirken, "Sınırlarda yeniden Ukrayna'nın tam kontrolü sağlanmadan, doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesi imkansız" ifadesini kullandı.
Poroşenko, kış mevsiminin yaklaştığını dikkate alarak, işgal edilen hudutlarda insani felaketlerden kaçınmak için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini kaydederek, bu çerçevede söz konusu bölgelere doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerinin temin edilmesinin önemini vurguladı.
Poroşenko, ayrıca ABD Devlet Başkanı ve hükumetine, "özgürlük ve demokrasi yolundaki Ukrayna'ya gösterdiği çok güçlü desteğini sergilemesinden" dolayı teşekkür etti.
Nuland da, "Poroşenko'nun ABD'ye ziyareti sırasında Amerikan halkının Ukrayna'nın özgürlük ve demokrasi için çabalarını çok yoğun bir şekilde desteklediğini gördüğünü" kaydederek, "Barış ve başarıya, savaşın durdurulmasına yönelik kendi çabalarınızın takdir edildiğini gördüğünüze inanıyorum" ifadesini kullandı.
Görüşme sırasında, taraflar ABD'nın Ukrayna'ya yapacağı makroekonomik yardımın arttırılması imkanları ile Ukrayna'da yolsuzlukla mücadeleye yönelik yasaların kabul edilmesinin önemi konusunda görüşmelerde bulundu.
Kaynak: AA